eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Twitter/Shobha Karandlaje

Különös krokodilt gyászolnak Indiában

Több százan gyászolták a 75 éves korában elpusztult növényevő krokodilt, amely Dél-Indiában, egy Kerala állambeli tóban élt egy hindu templom mellett.

A krokodil egészsége az utóbbi időben már meggyengült, és vasárnap éjjel múlt ki. A templom fenntartója elmondta, hogy a krokodil az utolsó napjaiban már nem jött elő, hogy egyen, el is kezdték keresni, de nem találták, végül hétfőn pillantották meg tetemét a tóban.

A Babijának nevezett krokodil különös módon vegetáriánus volt, állítólag csak azzal táplálkozott (rizzsel és cukorral), amivel a hívők adományaiból a templom papjai etették.

A krokodil többnyire egy barlangban időzött, és csak délutánonként bújt elő. A helyi hiedelmek szerint ő volt a barlang őrzője. A krokodil a beszámolók szerint nagyon békés és barátságos volt, sohasem fordult elő, hogy megtámadott volna valakit. Két évvel ezelőtt viszont a lépcsőkön felmászva a templom szentélyébe is bejutott. Babija akkor sem okozott semmi kárt, csak az istenségnek felajánlott ételt ette meg, ami főtt rizsből és pálmacukorból állt.

Azt nem lehet tudni, hogy Babija hogyan került a tóba, vagy hogyan lett a templom "őrzője". A templom főpapja arról beszélt, hogy az 1940-es években tűnt fel a templom környékén.

A legenda szerint 1945-ben egy brit katona lelőtt egy krokodilt a templomban, s nem sokkal később a katona kígyómarásban halt meg. Babija ekkortájt jelent meg a tóban, és a helybeliek úgy tartják, hogy amikor az "őrző" meghal, egy másik veszi át a helyét.

Egy másik történet szerint Babiját a környéken járó cirkuszosok hagyták ott.

Babija temetésén hétfőn több száz hívő jelent meg a templomnál.

Shobha Karandlaje indiai mezőgazdasági államtitkár a Twitteren búcsúzott az "isteni krokodiltól". Mint írta, a krokodil több mint 70 évig élt a templom tavában, rizst meg cukrot evett, és vigyázott a templomra.

A krokodil húsevő ragadozó, de kutatások szerint előfordulnak vegetáriánus példányok is.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×