eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több helyen csökkentették az árvízi készültséget

Péntekre több helyen is mérsékelték az árvízi védekezés szintjét, már csak a Dráván van érvényben a legmagasabb fokú készültség - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) pénteken.

Közleményük szerint jelenleg összesen 601,1 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből már csak mintegy 88 kilométeren (a Dráván) van harmadfokú készültség. Több mint 145 kilométeren (a Lajtán, a Marcalon, a Murán, a Principális csatornán és a Zalán) másodfokú, 367,2 kilométeren (a Dunán, a Rábán, a Rábcán és a Sión) elsőfokú készültség mellett védekeznek.

A Mura Letenyénél rekordértékkel már tetőzött, a Dráván a tetőző vízállások helyenként megközelíthetik az eddig mért legmagasabb vízszinteket - tették hozzá.

A Balaton vízállása nem emelkedett, jelenleg 134 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét megemelték. A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen negyvenegy szakaszon van elrendelt készültség. Ebből hét szakaszon harmadfokú, 17 szakaszon másodfokú, és szintén 17 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 46 700 hektár (ebből 22 800 hektár vetés-szántó) van víz alatt. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes - Mezőtúr térségében alakultak ki.

Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken pénteken és szombaton 10-15 milliméter csapadék várható. Ennek fényében az intenzív belvízvédekezés ellenére az elöntött területek nagysága várhatóan újra emelkedni fog - közölték.

Az OMIT közleménye szerint vasárnap délután hidegfront érkezik, a front előtt, és utána is lehet területi átlagban 10 milliméternél több eső is hullhat. Eleinte a Bodrog és a Felső-Tisza, majd az Inn, a Traun és az Enns, a Bécsi-medence, valamint a Dráva alsó vízgyűjtőjén valószínű a 10-15 milliméter csapadék. A következő napokban csapadékra nem kell számítani.

Az aktívan védekező vízügyi igazgatóságok védelmi szervezetéhez kirendelt társigazgatósági dolgozókat folyamatosan vezényelik vissza. A töltésfeltáró szakcsoport a Dráva védelmi vonalain folyó védelmi munkákhoz nyújt segítséget. A védekezés kezdete óta eddig csaknem 76 ezer homokzsákot és 417 köbméter homokot használtak fel - olvasható az OMIT közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×