eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Milyen, ha keresztezik a hippit és a yuppie-t?

Meg akarja menteni a bolygót, de szereti, ha vastag a pénztárcája és drága ruhákat visel? Nincs egyedül, ön is egy lehet a scuppie-k, a világ legbefolyásosabb fogyasztói csoportjának tagjai közül.

Először voltak a hippik, aztán jöttek a yuppie-k (fiatal, felfelé törekvő értelmiségi), és most itt vannak azok, akik a két csoport jellemzőit egyesítik: fontos számukra a közösség és a természet, de szeretik, ha dagad a pénztárcájuk. A scuppie-k, azaz a társadalomtudatos, felfelé törekvő egyének, akik napjaink legnagyobb befolyású vásárlói csoportját alkotják.

A kifejezést egy amerikai pénzügyi tervező iroda vezetője, Chuck Failla találta ki még egy évtizeddel ezelőtt. A férfi akkor yuppie bróker volt, aki ingyen dolgozott egy hajléktalanokat segítő társaságnak; ma is ingyen ajánlja szolgáltatásait a civil szervezeteknek.

"Profi vagyok, ambiciózus, és szeretem a jó dolgokat. Biztonságot és bizonyos fokú jólétet akarok, de ezt társadalomtudatosan akarom elérni" - magyarázta Failla, akinek honlapján már fenn van a scuppie-kiáltvány, és aki hamarosan könyvet is kiad a témáról.

Scuppie-nak lenni annyit tesz, hogy az ember magas színvonalon, ám etikus módon él. A scuppie-knak rendes állásuk van, jól keresnek, de ingyenmunkát is végeznek a jó cél érdekében, és megveszik ugyan a szép dolgokat, de csak akkor, ha az nem kerül túl sokba környezetvédelmi, társadalmi vagy emberi szempontból.

"Lehetsz 80 százalékban hippi, 20 százalékban yuppie, vagy 40-ben hippi, amúgy pedig yuppie, de az biztos, hogy nem látsz majd olyan scuppie-t, aki egy fenyőhöz láncolja magát egy erdőben vagy egy felfújható gumicsónakban ülni, amelyik egy tankhajót üldöz" - érzékeltette a különbséget Chuck Failla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×