eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
FAB-9000 orosz légibomba.
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Állítólag a világ legnagyobb bombáját dobták az oroszok egy ukrán városra - videó

A hírek szerint az ukrajnai Volcsanszk városára egy ODAB-9000-es bombát dobhattak az oroszok, ami 44 000 kilogramm TNT felrobbanásával egyenértékű robbanást tud generálni. Az ukránok azonban cáfolják, hogy ezt vetette volna be Moszkva.

A világ legnagyobb, nem nukleáris bombáját vethették be az oroszok Ukrajnában – írj a hvg.hu számolt az Interesting Engineering cikke nyomán. Az ODAB-9000-et, amit „minden bomba atyjaként” emlegetnek, Volcsanszk városára dobhatták le.

Az ODAB-9000 egy vákuumbomba, ami a becsapósánál lévő oxigént használja fel a detonációhoz. Ez olyan lökéshullámot generál, ami mindent elpusztít a hatósugarán belül. A ledobott bomba 44 tonna, vagyis 44 000 kilogramm TNT felrobbantásával egyenértékű robbanást produkál. Az X-re egy videó is felkerült a becsapódásról.

A videót az ukrán InsiderUA hírügynökség tette közzé először a Telegramon. Az ukránok azt állítják, valójában nem egy ODAB-9000-es, hanem egy ODAB-3000 termikus bomba robbant fel, előbbi használatára vonatkozó állítás pedig csupán a moszkvai propaganda része.

A Newsweek emlékeztet: egy ilyen bomba használata annak pusztító ereje miatt a lakott területen belül háborús bűnnek minősülhet. Az ukrán erők szerint azért sem lehetett a 9000-es bomba, mert annak bevetéséhez egy taktikai bombázó repülőgépre, például egy Tu–160-ra volna szükség, ilyen pedig az utóbbi időben nem járt az ukrán légtérben.

Az ODAB-9000-et hivatalosan még soha nem vetették be egy háborúban, így ha kiderül, hogy valóban egy ilyen szerkezet robbant fel Volcsanszkban, akkor ez lehetett a történelem első ilyen bevetése.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×