eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ártatlan A Da Vinci-kód szerzője

Megszületett a döntés a világsikerű regény, A Da Vinci-kód plágium-perében. A szerzőt és a kiadót vétlennek találták. "A bíró gondolkodik" - adtuk hírül korábban. A bíró valóban elhalasztotta az ítélethirdetést, de nem élt vissza a türelmünkkel, nem gondolkodott túl sokáig.

Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzője, megkönnyebbülten lélegezhet fel. Igaz, hogy felesége, aki a regényhez a nyersanyaggyűjtést végezte, belenézett egy korábban megjelent könyvbe, amely szintén felvetette a kérdést: "mi lett volna, ha Jézusnak a bibliai Mária Magdolnától gyermeke születik?", de a témát végeredményben nem innen merítették.

A meglehetősen vallás-sértő legenda ősrégi. Az 1982-ben megjelent történelmi tanulmány, a Szent vér és Szent Grál két társszerzője szintén századok óta kerengő hipotézist járt körül. Õk azonban nem fantáziadús regényírók voltak, tehát nem vitték tovább a történetet a tekintetben, hogy "ha lett volna gyermeke Jézusnak Mária Magdolnától, akkor kik lehettek egyenes vérvonalon az utódai?"

Ám Michael Baigent és Richard Leigh mégis úgy érezte, hogy övé az érdem a téma újkori felvetéséért, a Szent vér és Szent Grál nyomán terelődött újból a figyelem a kérdésre, tehát plágium esete forog fenn, érdemes pert indítani témalopásért A Da Vinci-kód ellen.

Dan Brown regénye óriási sikernek bizonyult. Eredetiben és fordításban összesen 40 millió példányt adtak el a Da Vinci-kódból, és a mű 350 millió dollárt jövedelmezett.

Ha a bíró igazat adott volna a felpereseknek, bajba került volna nem csak a Random House Könyvkiadó és a szerző, hanem az új, május 19.-én bemutatásra kerülő, százmillió dolláros költséggel elkészített azonos című film is, amelynek Tom Hanks a főszereplője.

"A szerző ártatlan" - szól a bírói ítélet. Ez azt jelenti, hogy Michael Baigent és Richard Leigh fizetheti a másfél millió dollárra rúgó perköltséget.

A Da Vinci-kód még mindig az első tíz között szerepel Angliában a könyvesboltok sikerlistáján. A pervesztes történészek azonban örömmel vehetik tudomásul, hogy a kiadó új kiadást készített az ő tanulmányukból, a Szent vér és Szent Grálból is, és ez vígan utazik a Da Vinci-kód farvizén, hetente hétezer példány kel el belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×