eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy férfi csomagot vesz át a Magyar Posta egyedi matricázással díszített 500. csomagautomatájából az átadása napján a budapesti Etele Plázában 2023. október 11-én. Ezen a napon nyílik meg a Magyar Posta 100. új típusú postapartnere is Csökölyön, így összességében - a postákat, mobilpostákat és a folyamatosan bővülő postapartner hálózatot együttvéve - már 3200 helyen szolgálja ki ügyfeleit a Posta.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Újabb részleteket árult el a Magyar Posta a webáruházas változásokról

Egy kormányrendelet értelmében március 28-ától a webshopoknak a Magyar Posta szolgáltatását a többi szolgáltatóval azonos módon fel kell tüntetniük honlapjukon. A változásról Mikecz Pétert, a Magyar Posta marketingkommunikációs főigazgatóját kérdezte az InfoRádió.

Március 28-án lép életbe a szakmai berkekben webshoprendeletnek hívott kormányrendelet, amelynek értelmében a Magyar Posta Zrt.-t mint egyetemes postai szolgáltatót minden esetben közvetlen teljesítési kötelezettség terheli, hogy a postai szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé és hozzáférhetővé tegye, ezzel biztosítva azt, hogy a lakosság – lakóhelye földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül – hozzáférjen az egyetemes postai hálózat igénybevételével ellátható, megfizethető és megfelelő minőségű postai szolgáltatásokhoz. A jogszabály teljesítése érdekében a webshopoknak mindössze annyi a feladatuk, hogy a Magyar Posta szolgáltatását a többi szolgáltatóval azonos módon feltüntessék a honlapjukon.

"A Magyar Posta ezáltal feladatot, több mint kétezer település lakói pedig lehetőséget kaptak. A kormány döntése értelmében ugyanis minden településen biztosítanunk kell a házhoz rendelés lehetőségét Magyarországon" – mondta az InfoRádió megkeresésére Mikecz Péter, a Magyar Posta marketingkommunikációs főigazgatója.

A kormányrendelet továbbra is lehetővé teszi és biztosítja, hogy a fogyasztó szabadon válasszon a futárszolgálatok között, tehát

a jogszabály nem biztosít kizárólagosságot a Magyar Posta részére,

így nem csorbul a webshop szerződéskötési szabadsága, további futárszolgálatokkal megállapodhat. A jogszabály teljesítése érdekében a webshopoknak a Magyar Posta honlapján történő regisztrációt követően elegendő a Magyar Posta Zrt. postai (kézbesítési) szolgáltatásának többi szolgáltatóval azonos módon történő feltüntetése honlapjukon.

A változásokról a február végén megrendezett Ecommerce Expón is tájékoztatást adott Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója, sőt a felvetődő kérdésekre is válaszolt. Tisztázta a szabályozás kereteit, hátterét, ahogy azt is, hogy pontosan mit értenek "kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás" alatt, vagy mi a fogalma a távollévők között kötött szerződés alapján értékesített árunak.

Mikecz Péter emlékeztetett, hogy a Magyar Post fix pontokra is tud csomagot szállítani, tehát csomagautomatákba, postapontokra és postahelyekre is kézbesít, de az általános szerződési feltételek szerint 40 kilogrammos határig a házhoz szállítást is vállalja azoknak a fogyasztóknak, akik terméket rendelnek a webshopoktól.

A marketingkommunikációs főigazgató most azt is tisztázta, hogy a webáruházaknak nem kell szerződést kötniük a Magyar Postával, elegendő egy regisztrációval bejelentkezni. Ebben az esetben a postahivatalban lehet feladni a terméket, és az általános szerződési feltételek között megjelölt regisztrációs árak bruttó végső árak, minden költséget tartalmaznak, de nincsenek benne olyan külön szolgáltatások, mint az utánvét, a bankkártyaköltségek, illetőleg a csomagolás díja, ezt a webáruháznak kell magának megoldania. Ezenkívül a posta nem telephelyen veszi fel a csomagot, hanem mindig a postára kell eljuttatni a terméket a webáruháznak, ugyanakkor "ha kötnek külön egyedi szerződést a webshopok a Magyar Postával, akkor magasabb szintű szolgáltatásra is igényt tarthatnak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×