eur:
393.36
usd:
363.21
bux:
65971.89
2024. február 29. csütörtök Elemér
Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendő a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. január 23-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összefog a gyermekbénulás felszámolására az unió és Bill Gates alapítványa

1,1 milliárd euróval támogatják a betegség elleni küzdelmet és a védőoltásokat.

Az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Bill és Melinda Gates Alapítvány "globális egészségügyi lehetőségek kihasználására és a gyermekbénulás felszámolására irányuló", mintegy 1,1 milliárd eurós új finanszírozási partnerséget jelentett be - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

A pénzből az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) dolgozik majd a gyermekbénulás felszámolásán és egyéb gyermekkori védőoltások terjesztésének támogatásán.

A tervek szerint mintegy 1,1 milliárd eurós csomag célja új finanszírozást nyújtani a betegség teljes felszámolására, valamint "megoldást találni azokra az egészségügyi és fejlesztési problémákra, amelyek a világ legkiszolgáltatottabb, az egészségügyi ellátáshoz és innovációhoz méltánytalan módon nem hozzáférő lakosságát sújtják". Az együttműködés az egészségügyi rendszerek reagálási képességének megerősítését is szolgálja majd az újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekkel szemben - közölték.

A partnerségi megállapodás aláírásakor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: a gyermekbénulás hamarosan a múlté. A partnerek világszinten erősebb egészségügyi rendszerekbe, továbbá a helyi oltóanyag- és gyógyszergyártásba és -adagolásba fognak beruházni, ott, ahol erre a legnagyobb szükség van.

"Világméretű együttműködés segített véget vetni a koronavírus-járványnak, most pedig abban fog segíteni, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük a gyermekbénulást" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

A brüsszeli közlemény szerint a partnerség célja több mint 500 millió euró összegű kifizetés biztosítása a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezés számára, ami

évente közel 370 millió gyermek védőoltásának költségeit fogják fedezni.

Emellett egyéb létfontosságú egészségügyi szolgáltatásokat is biztosít majd a gyermekek számára, ideértve a kanyaró elleni és más kötelező védőoltásokat. Megerősíti továbbá az egészségügyi rendszereket az újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekre való jobb felkészülés és reagálás érdekében. Emellett mintegy 500 millió eurót fordítanak majd az egészségügyi rendszerek innovációs kapacitásának bővítésére az alacsony és közepes jövedelmű országokban, hogy hozzáférhetőbbé tegyék például az mRNS-alapú oltóanyagokat és terápiás készítményeket - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Kitart a részvénypiaci rali vagy jön a pofára esés? Így látják a magyar profik

Kitart a részvénypiaci rali vagy jön a pofára esés? Így látják a magyar profik

Nincs egyetértés a hazai profi befektetők között annak kapcsán, mennyire vannak túlhúzva a részvénypiacok, de azért az óvatosabb hangok szerint egyre nő a negatív meglepetések esélye. Mindeközben a portfóliómenedzserek szerint a kötvénypiacok a kijózanodás pillanatát élik. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a befektetők egy tökéletesen időzített, hibátlanul végrehajtott monetáris politikát várnak a fejlett piacokon, és ebből nagy pofára esés lehet – derül ki a februári portfólió-ajánlókból. A magyar portfóliómenedzserek most inkább a kötvényeket súlyozzák felül, a részvényekkel már óvatosabbak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×