eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: caverescue.hu/Berentés Ágnes

A bajba került barlangkutató menyasszonya rögtön hívta a magyarokat - beszámoló

Csütörtök éjjel hazatért és pénteken a Pál-völgyi-barlangnál tartott sajtótájékoztatót a törökországi Morca-barlangban lezajlott mentőakcióról a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A mentőakció részleteiről a Magyar Barlangi Mentőszolgálat képviseletében Nyerges Miklós elnök, Horváth Richárd országos vezető, Hegedűs András akcióvezető, Nagy Dénes Ákos orvosszakmai vezető és Zádor Zsófia orvos számolt be.

Mint elhangzott, Mark Dickey 40 éves amerikai barlangkutató már több napja a törökországi Taurus-hegység 1276 méter mély barlangjában volt többedmagával, amikor szeptember 1-jén 1040 méter mélyen görcsös hasi fájdalmak jelentkeztek nála. Menyasszonya, a mentőtisztként dolgozó Jessica vele volt. Ő mászott fel 15 órán keresztül a felszínre és szeptember 2-án

felhívta telefonon a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosszakmai vezetőjét, Nagy Dénes Ákost,

akik jól ismert, mert az amerikai barlangkutató egy csereoktatói program keretében többször járt Magyarországon.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, Nyerges Miklós éppen reggelizett, amikor értesítették a helyzetről. Félbehagyta az étkezést és hozzálátott egy csapat összeállításához. Az első, 3 fős magyar expedíció repülőjegyét a saját pénzéből vette meg, a többiek utaztatásáról már a magyar állam gondoskodott a Terrorelhárítási Központ, a Magyar Honvédség és az ankarai magyar nagykövetség bevonásával.

A török barlangnál végül 2 turnusban 29 magyar vett részt a mentőakcióban, amelyben összesen 200-an dolgoztak, köztük törökök, olaszok, lengyelek és horvátok.

A magyarok elsőként egy török katonai helikopterrel érkeztek meg a helyszínre, amely több mint 2000 méteres magasságban, a lakott területektől távol van. Pihenés nélkül megkezdték a 13 órás ereszkedést hatalmas mennyiségű felszereléssel, olykor 30 méteres függőleges aknákon és szűk vízszintes járatokon keresztül a sötét, 3-4 Celsius-fokos, 100 százalékos páratartalmú vizes barlang 1040 méteres mélységébe. Mark Dickeyt a kivérzéses sok állapotában találták meg.

Az amerikai barlangkutató életét a balassagyarmati orvosi ügyeletből riasztott Zádor Zsófia magyar orvos barlangász mentette meg transzfúziókkal és gyógyszerekkel.

A beteget hordágyon hozták fel, ami nagyon sokáig tartott, mert többször összeomlott a keringése.

A rendkívüli akciót tovább nehezítette, hogy 500 méteres mélység alatt csak futárokkal tudtak híreket továbbítani, hiszen a kommunikációs vonal csak akkor épült ki teljesen, amikor már megindultak felfelé. A magyarok, köztük a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat emberei annyira gyorsan értek ki a helyszínre, hogy az ő ellátásuk sem volt megoldott, ezért egy másik magyar csapat is kiutazott, hogy élelmiszert és felszerelést vigyen le nekik.

A mentőszolgálat szűk pénzügyi tartalékaiból finanszírozott akció során

  • 2,5 kilométernyi kötelet és
  • 400 biztosítási eszközt, például karabinert alkalmaztak,
  • amik közül sok végleg elhasználódott a rendkívüli igénybevétel miatt.

Az 1961-ben megalakult, a rendszerváltás óta egyesületi formában működő, állami támogatás híján tagdíjakból és egyszázalékos adófelajánlásokból létező Magyar Barlangi Mentőszolgálat önkéntesei a szervezet fennállása óta 500 bajba jutott embernek segítettek - mondta a szervezet országos vezetője. Horváth Richárd hozzátette: szerződéses kapcsolatban állnak a Terrorelhárítási Központtal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, de szoros az együttműködésük a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, a diplomáciai testületekkel és a barlangkutatók, illetve barlangi mentők hazai és külföldi szervezeteivel is, amelyeknek most nagyon hálásak a sok segítségért.

Anamur körzet, 2023. szeptember 12.
Mark Dickey amerikai barlangkutató hordágyon fekve nyilatkozik a sajtó képviselőinek a dél-törökországi Torosz-hegységben levő Morca-barlang szájában, a Mersin tartománybeli Anamur körzetben 2023. szeptember 12-én, miután egy nemzetközi mentőcsapat felszínre hozta őt 1040 méter mélységből. A 40 éves barlangász szeptember 2-án gyomorvérzés miatt rosszul lett. Mentéséhez összesen mintegy 190 fős nemzetközi csapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.
MTI/AP/IHA/Suleyman Cenk Idaye
Mark Dickey amerikai barlangkutató hordágyon fekve nyilatkozik a sajtó képviselőinek a dél-törökországi Torosz-hegységben levő Morca-barlang szájában, a Mersin tartománybeli Anamur körzetben 2023. szeptember 12-én, miután felszínre hozta a nemzetközi mentőcsapat. MTI/AP/IHA/Suleyman Cenk Idaye

Mark Dickey még egy török kórházban van, de már kikerült az intenzív osztályról. A vizsgálat megállapította, hogy gyomorfekély miatt került életveszélyes állapotba.

Ha a felszínen lesz rosszul, akkor egy nap sem kellett volna megmentéséhez 1040 méter mélyen ehhez 200 ember több mint egy hétig tartó, számukra is életveszélyes akciója volt szükséges,

amelyben ezúttal a magyar barlangászok játszották a főszerepet.

(A nyitóképen: a szeptember 7-én, csütörtök este Törökországba utazott 20 fős magyar barlangi mentő egység.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×