eur:
390.16
usd:
365.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt az olasz parlamenti felsőház, a szenátus római üléstermében 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Giorgia Meloni új utakat nyitna a migráció megfékezése érdekében

A Földközi-tenger medencéjében fekvő országok vezetőinek részvételével nemzetközi konferenciát hívott össze július 24-re Rómába az olasz miniszterelnök, aki ezt a Tunézia és az Európai Unió között létrejött szándéknyilatkozat vasárnapi aláírását követően jelentette be.

Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a konferencia új utakat és új partnerségi kapcsolatokat nyithat a migráció megfékezése érdekében.

Az olasz kormányfő elmondta, hogy a résztvevők között lesz Kaisz Szaíd tunéziai államfő, valamint számos más, a migráció által közvetlenül érintett mediterrán ország vezetője.

Meloni részt vett annak a stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatnak az aláírásán, amire a tunéziai fővárosban Kaisz Szaíd és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke között került sor. A megállapodáscsomag egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről szól - közölte a tunéziai államfő hivatala és a találkozón szintén jelen lévő Mark Rutte holland kormányfő.

A tájékoztatás szerint a mostani megállapodással az EU egy 900 millió eurós (332 milliárd forint) pénzügyi segélycsomagot is indíthat a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunézia számára.

A dokumentum az illegális bevándorlás kérdésén túl gazdasági fejlesztéssel és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésekre is kitér.

A Tunézia és az Európai Unió közötti szándéknyilatkozat aláírásának előkészítésében Róma közvetítő szerepet vállalt: Giorgia Meloni júniustól háromszor tárgyalt személyesen az észak-afrikai országban.

A szándéknyilatkozattal „jelentős célt sikerült elérni nagy diplomáciai munkának köszönhetően, mérföldkőnek számít az EU és Tunéziai közötti igazi partneri kapcsolat kiépítésében” – hangoztatta Giorgia Meloni, aki modellértékűnek nevezte a megállapodást a többi észak-afrikai ország számára is.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×