eur:
389.76
usd:
364.83
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
HDR landscape of lake Balaton
Nyitókép: LIstvan/Getty Images

Az elmúlt száz évben ritkán esett meg ilyen a Balatonnál

A csapadékos májusi és június eleji időjárás miatt a megszokott párolgás helyett tovább nőtt tavaink vízszintje – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt is megismételte, pár napon belül dönthetnek arról, hogy szükség van-e a Sió-csatornán leereszteni a Balaton egy részét.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 121 centis volt a Balaton vízszintje szombaton, ami azt jelenti, hogy – a jelenlegi előírások szerint – akár engedni is lehetne a Sió-csatornán keresztül a tóból. Ez azonban nem automatikus, ugyanis a vízeresztés alkalmával az illetékes Országos Vízügyi Főigazgatóságnak számos tényezőt figyelembe kell vennie a nyári időszakban, tehát egy „nagyon érzékeny döntésről” van szó, ami végül teljes mértékben a hidrometeorológiai előrejelzések függvényében valósul meg.

Az OVF szóvivője ugyanakkor emlékeztetett: a Balaton déli partján lévő települések közül számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Ezért a szabályozási szintnél (120 centiméternél) magasabb vízállást el kell kerülni a szabályozás eszközrendszerével, egész egyszerűen azért, mert a part menti sávok, beleértve bizonyos strandokat, víz alá kerülhetnek.

Siklós Gabriella érdeklődésünkre megerősítette, hogy

a jelenleg is korszerűsítés alatt lévő Sió-csatorna – műszaki értelemben – abszolút alkalmas arra, hogy vizet engedjenek le a Balatonból.

Annál is inkább, mert a hajózási zsilip felújítása már elkészült. „Amikor a vállalkozói szerződést megkötöttük, akkor sem gondoltuk úgy, hogy a természet felett állunk, ezért belefoglaltuk azt, hogy a vízeresztés szükségessé válhat – fogalmazott a szóvivő. – Ilyen lehetőség nélkül egyébként nem is maradhatott volna a Balaton egy pillanatra sem”.

Siklós Gabriella arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „nagyon-nagyon szélsőséges” jelenség figyelhető meg a magyarországi tavak esetében: május–júniusban, amikor már a párolgásé kellene hogy legyen a főszerep, vízszintemelkedés volt tapasztalható, vagyis nem hogy fogyna, hanem továbbra is gyarapodik a vízkészlet.

A Balaton esetében ez az 1921-es rendszeres mérések kezdete óta 10. alkalommal fordul elő.

A Velencei-tó 110 centiméteres vízállása – főként a tavalyi évhez viszonyítva – nagyon jónak mondható, de még nem ideális, mert az 130 centiméter körül van nyár elején. Az OVF munkatársa ugyanakkor azt is hozzátette: a júniusi csapadék 50-60 százaléka magára a tóra hullott, az úgynevezett „összegyülemlési időszak” viszont még nem fejeződött be, így még mindig növekedhet a vízállás – akár a Velencei-tó, akár a Balaton esetében.

A szóvivő megismételte: a következő 24-48 órában várhatóan döntés fog születni a Sió-csatorna esetleges kinyitásáról, de ehhez számos tényezőt figyelembe kell venni; legfőképp a hidrológiai- és meteorológiai előrejelzéseket. „Mindenkit meg tudok nyugtatni, nagyon odafigyelünk, és pár napon belül meghozzák a döntést a vízügyes kollégáim” – zárta gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×