eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az új mobil árvízvédelmi fal egyik betétgerendáját teszi helyére egy szakember a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs (MTI)

A főváros nem ismer akadályt: uniós pénzből épít újabb gátat

Csaknem négymilliárd forint uniós forrásból folytatódik az észak-pesti árvízvédelmi rendszer fejlesztése – mondta Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Tüttő Kata arra hívta fel elsőként a figyelmet az InfoRádióban, hogy nincs kiépítve megfelelően Budapest árvízi védelme, sőt keveset is beszélünk a hiányosságairól, mert 2013 óta nem látott a főváros nagy árvizet. Az utóbbi években inkább a szárazság okozott gondot, de a főpolgármester-helyettes rámutatott, az időjárás egyre szélsőségesebb lesz, emiatt bármikor jöhet egy újabb árvíz.

"2013 óta Budapest érdemben nem jutott egyről a kettőre árvízi védekezésben, mert központi költségvetési forrás nincsen, a kormány nem gondolkozik Budapest árvízvédelméről, miközben ez állami feladat" – mondta a politikus.

Jelezte, Budapest pályázott az Európai Uniónál, és ebből a forrásból két területen történik most gátépítés.

A budai oldalon az úgynevezett Csillaghegyi öblözetben Pünkösdfürdőnél már megépült a gát, most készül egy az Aranyhegyi pataknál, és zajlik a római part tervezése.

A Duna másik oldalán az észak-pesti részen kezdenek most bele szintén uniós forrásból egy gátszakasz megépítésébe, amely nagyjából 35 ezer ember védelmét biztosítja. A Megyeri csárdától délre eső első rész építése indulhat most el. "A folytatásának a tervezését is elvégezzük az Európai Unió támogatásával, abban bízva, hogy előbb-utóbb lesz közös gondolkodás Budapest árvízvédelméről a magyar kormánnyal is" – mondta Tüttő Kata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×