eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Fontos adatok érkeztek a magyar nyugdíjasokról

A fővárosban a és a Közép-Dunántúlon a legjobb a helyzet – derül ki egy friss felmérésből.

Somogyban, Nógrádban és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében érezte úgy arányaiban a legtöbb nyugdíjas, hogy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak. Veszprémben, Vasban és a fővárosban van arányaiban a legtöbb olyan idős magyar, aki gond nélkül kijön, és még tartaléka is van – derül ki a Pénzcentrum nemrég készített kutatásából, mely a nyugdíjasok helyzetet mérte fel 2023-ban.

Az adatok szerint a nyugdíjasok helyzete Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben romlott jelentősen, de a legrosszabbnak a Bács-Kiskun megyében élő érezték az anyagi helyzetüket. Az idei évi anyagi helyzetükkel kapcsolatban pesszimisták a magyar nyugdíjasok. Mindössze egy megyében volt 50 százalék alatt azoknak a válaszadóknak a száma, akik szerint romlik majd az anyagi helyzetük 2023-ban. A többi vármegyében legalább a nyugdíjasok fele rosszabb anyagi helyzetet vár 2023-ban.

A válaszokból az is kiderült, hogy a Heves vármegyei nyugdíjasoknak csaknem 60 százaléka sokkal kevesebbet tudott félretenni. Eleve szinte minden megyében a nyugdíjasok legalább fele úgy érezte, hogy sokkal kevesebb, amit az utóbbi egy évben meg tudott takarítani. Ebből a szempontból még Budapesten, Tolnában, Vasban és Veszprémben a legjobb a helyzet.

A hevesi nyugdíjasok között voltak a legtöbben pesszimisták is. 10-ből 6 válaszadó érezte úgy közülük, hogy sokkal kevesebbet tud majd idén is félretenni. Összességében azonban kiugró eltérések nincsenek abban, hol él az országban több rossz anyagi helyzetben lévő nyugdíjas. Az biztos, hogy a fővárosban és a Közép-Dunántúlon jobb a helyzet, míg Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön valamivel rosszabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×