eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató, Gál Kinga európai parlamenti képviselő (b-j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közvélemény-kutatás: tovább erősödött a Fidesz támogatottsága

Az Idea Intézet felmérése szerint ismét erősödik a Fidesz, az ellenzék viszont stagnál. A válság tehát már nem árt a kormányzópártnak, de még nem használ az ellenzéknek.

A Fidesz támogatottsága október eleje óta a teljes népességben két százalékponttal, a biztos szavazók körében pedig egy százalékponttal növekedett – mondta az InfoRádióban Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója.

Szerinte a teljes népesség 32 százaléka szavazna most vasárnap esedékes választáson a kormányzó pártra. A biztos szavazó pártválasztók 52 százaléka támogatja a kormányzó pártot, de a Fidesz legelkötelezettebb szavazói és a lazább elköteleződésűek továbbra is a kormányzópárt mögött állnak.

"Olyanok ezek a számok, mintha nem lenne Magyarországon gazdasági válság – már ami a pártverseny dinamikáját illeti"

– mondta, és megjegyezte, hogy a kormányzó párt eleve magas bázisról indult.

Az ellenzéki oldalon semmilyen érdemi mozgás nem történt. A teljes népességen belül az MSZP egy százalékponttal növekedett, a Jobbik ugyanennyivel csökkent, a többi párt pedig változatlan eredményt mutatott. A biztos szavazók körében szintén egy-egy százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók, az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak vagy passzív szavazók részaránya viszont három százalékponttal csökkent – tette hozzá a kutatási igazgató.

Szerinte azért nincs ellenzéki erősödés, mert a politika legtermészetesebb folyamata zajlik válság idején: a kormányzópárton van a fókusz. A választásokat Magyarországon három és fél év múlva tartják, ezért jelenleg nincs meg az igény, hogy elköteleződjenek valamely ellenzéki párt mellett.

A pártverseny a ciklus későbbi szakaszában erősödik. A politikai amortizációnak, a politikai emelkedésnek különböző ideje van, és a válságok idején nem jellemző, hogy alternatívát keressenek a különböző pártok tekintetében.

A felmérés szerint a legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció,

ami a teljes népességen belül 12 százalékon, a biztos pártválasztók mezőnyében pedig 19 százalékon áll.

A DK-nak az ellenzék többi szereplőjéhez viszonyított erősödését jól mutatja, hogy számos ellenzéki politikus átigazolt Gyurcsány Ferenc csapatába. Legutóbb Szűcs Balázs, a Párbeszéd egyik alapítója, Erzsébetváros alpolgármestere lépett be a pártba és a helyi DK frakcióba. Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi, Kiss László óbudai, és Déri Tibor újpesti, polgármester vált ellenzéki politikussá. Emellett Trippon Norbert újpesti alpolgármester, Farkas István és Szabó Gábor önkormányzati képviselő, illetve Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, továbbá Klimon István, Kazincbarcika korábbi szocialista alpolgármestere is DK-s lett. Van aki párttagként, van aki frakciótagként, de Nemény András például a DK árnyékkormányában vállalt szerepet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×