eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

2030-ra működésbe léphetnek Paks 2 új blokkjai - a nap hírei

Automatikusan megkapják a jóváírást az MVM Nexttől a feltöltőkártyás fogyasztók. Szabadalma megsértése miatt beperli a Moderna a Pfizert és a BioNTechet.

Külön igénylés nélkül megkapják a jóváírást az MVM Nexttől azok a feltöltőkártyás fogyasztók, akik augusztusban nem rezsicsökkentett áron tudták feltölteni előre fizetős árammérőjüket. Az előre fizetős mérők feltöltését idén augusztus 1. és jövő év július 31. közötti időszakban áramban 2523 kilowattóra feltöltés mennyiségig a kedvezményes rezsicsökkentett, ezen szint felett pedig lakossági piaci áron fogják elszámolni. Az előre fizetős árammérők esetén alkalmazott, napokra kiszámolt elszámolási mód megszűnik. A korábbi számlákat a társaság érvényteleníti, és az új elszámolási mód szerint újra kiállítja.

Megkezdődhet az építkezés Pakson, miután az Országos Atomenergia Hivatal tegnap megadta az atomerőmű bővítésére vonatkozó létesítési engedélyt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-oldalán hangsúlyozta: a több mint 400 ezer oldalas engedélykérelmet két éven keresztül vizsgálták magyar és nemzetközi szakemberek, mielőtt megadták a zöld utat. Tájékoztatása szerint így továbbra is reális, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk.

A technológiai miniszter azt javasolja, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét, és ehhez 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítsanak. Palkovics László erről Szegeden beszélt újságíróknak, miután előadást tartott a Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén. A miniszter szerint a Meteorológiai Szolgálat az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van. Palkovics László megerősítette, hogy a szolgálat menesztett vezetőivel nem kíván együtt dolgozni.

Megkezdődött a Lengyelországot Szlovákiával összekötő, kétirányú szállításra alkalmas földgázvezeték üzembe helyezési eljárása. A vezeték évente akár 5,7 milliárd köbméter gázt is képes továbbítani Lengyelország és 4,7 milliárd köbmétert Szlovákia irányába. Az összeköttetésnek köszönhetően Szlovákia a lengyel gázvezeték-rendszeren keresztül hozzá tud férni a lengyelországi LNG-terminálhoz, valamint az idén megnyíló balti gázvezetéken keresztül érkező szállítmányokhoz.

Szabadalma megsértése miatt beperli a Moderna a Pfizert és a BioNTechet. Az amerikai biotechnológiai vállalat azt állítja: a két cég koronavírus elleni vakcinája megsérti a Moderna által 2010 és 2016 között benyújtott, saját hírvivő RNS-re vonatkozó szabadalmakat. A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS technológiának köszönhetően. A Pfizert és a BioNTechet több más cég is perli a szabadalmaik megsértése miatt, egyebek mellett a német CureVac, amely júliusban nyújtott be keresetet a BioNTech ellen.

Az ukrán elnök szerint a zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállása minden percben nukleáris katasztrófával fenyeget. Volodimir Zelenszkij videoüzenetében sürgette, hogy a nukleáris létesítmény kerüljön vissza ukrán ellenőrzés alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek pedig biztosítani kell a bejutást az atomerőműbe. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közleményében tudatta, hogy a csütörtökön teljesen leállt zaporizzsjai atomerőmű ismét termel áramot, egyik blokkját ugyanis már rácsatlakoztatták a hálózatra.

Japánban ismét elhalasztották a megolvadt fűtőanyag eltávolítását a fukusimai atomerőműből. Az üzemeltető Tepco közölte, hogy 12-18 hónapos további előkészítési időszakra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a bontás várhatóan csak 2023 végén vagy 2024 elején kezdődik meg. Több mint 11 évvel ezelőtt, 2011. márciusában Japán északkeleti részén erős földrengés majd szökőár sújtott le a Fukusima atomerőműre, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett az 1986-os csernobili katasztrófa óta.

Továbbra is az infláció visszaszorítását tartja a legfőbb célnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője. Jerome Powell szerint ezt további jelentős kamatemelésekkel lehet elérni. Úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy a magasabb kamatok gondot okoznak majd sok háztartásnak és vállalkozásnak, illetve hogy lassítják a gazdasági növekedést és állások elvesztését eredményezik. Szerinte ugyanakkor ez elkerülhetetlen következmény. A befektetők csalódottan fogadták a közleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×