INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

európai parlament

országgyűlés

átalakítás

vétó

migráció

Képviselők az ülésteremben az egyenlő munkáért egyenlő bérezésről, vagyis a nők és férfiak fizetése közötti bérszakadék felszámolásáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én.

Az Országgyűlés elé kerül az Európai Parlament feloszlatásáról is szóló javaslat

Infostart

Az Európai Tanács elé legkorábban csütörtökön kerül az EU átszabásának terve.

Kedd este negyed tízkor nagyszabású, az EU működésének átírására vonatkozó javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz). Ebben leírják, szerintük mit kellene elérnie a kormánynak az Európai Unió átszervezéséről szóló vitában, vette észre a 444.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson téma lesz az EU átalakítása és az alapszerződés módosításának kérdése, az Európai Tanács ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az Országgyűlés elé kerülő politikai nyilatkozat egyik legfontosabb eleme, hogy

az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni,

az előterjesztők szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát. Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket.

Emellett vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, illetve jogot adnának nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék. (Ezzel ellentétes az EP törekvése, amely megszüntetné az országok vétóját bizonyos ügyekben.)

További javaslatok a portál összeállítása szerint:

  • ne vehessen fel hitelt az EU (így finanszírozzák a járvány utáni helyreállítás céljával megalkotott RRF-alapot, amelynek összegéhez Magyarország még nem jutott hozzá, mert az EU több területen aggályokat fogalmazott meg)
  • legyen közös hadsereg, de korlátoznák az EU közös intézményeinek erejét
  • az őshonos kisebbségek védelme legyen közös ügy
  • a bevándorlás ne legyen közös ügy, semmilyen beleszólásuk ne legyen az uniós intézményeknek
  • gyors EU-bővítés a balkáni országok felvételével
  • egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik, de kivetetnék a mostani szövegből a "mind szorosabb egységre" törekvést előíró részt

A politikai nyilatkozat elvben arra jó, hogy figyelmeztesse a kormányt, mit kellene elérnie az EU-ban, más jogi relevanciája, kötelező érvénye nincs.

Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018