eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Természetvédők figyelmeztetnek: nem szabad most fákat, bokrosokat kivágni

Sőt, még hónapokig nem. Ha valaki mégis a költési időszakban végzett nagyobb területű bokor- és fakivágásokkal találkozik, akkor értesítse a hatóságokat.

Védett állat- és növényfajok tömeges sérülését és pusztulását, így természetvédelmi kárt okoznak a madarak költési időszakában végzett bokor- és fakivágások. Ez az elmúlt években sajnálatos módon – a bel- és az agrárterületeken is – általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, hanem felesleges és káros is – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A lombfakadással elkezdődött a madarak költési szezonja, és ilyenkor a denevérek és kirajzanak a telelőbarlangjaikból – tájékoztatta az InfoRádiót Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője.

"Ez azt jelenti, hogy az ilyenkor, a lombfakadás után végzett nagy mennyiségű növényzetet érintő fa- és bokroskivágások biztosan a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköznek, hiszen megsemmisítik a szaporodásban lévő állatok szaporodó- és pihenőhelyét, illetve az elüldözés mellett szinte biztosan sérülést, akár végzetes sérülést is okoz a védett és fokozottan védett állatfajoknak."

Áprilistól júniusig tart ez a legérzékenyebb időszak

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy egyébként pedig mind az állatvédelmi, mind a természetvédelmi törvény szempontjából az lenne a legjobb, hogyha ezeket a fa is bokroskivágásokat semmiképpen sem csinálnák előbb, mint augusztus.

Orbán Zoltán hozzátette, hogy ha valaki mégis a költési időszakban végzett bokor és fakivágásokkal találkozik, akkor értesítse a hatóságokat.

"Annyit kell tenni, hogy ilyenkor az okostelefonunkkal csinálunk néhány közelebbi-távolabbi fotót, és 2-3 mondatos e-mailben a helyszín és az időpont megadásával tájékoztatjuk a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát. Ebben az esetben a hatóság munkatársai eljárást tudnak indítani."

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője ugyanakkor kiemelte, hogy ezek a pusztítások a védett és fokozottan védett állatok mellett a növényfajok tömeges sérülését is okozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×