eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Természetvédők figyelmeztetnek: nem szabad most fákat, bokrosokat kivágni

Sőt, még hónapokig nem. Ha valaki mégis a költési időszakban végzett nagyobb területű bokor- és fakivágásokkal találkozik, akkor értesítse a hatóságokat.

Védett állat- és növényfajok tömeges sérülését és pusztulását, így természetvédelmi kárt okoznak a madarak költési időszakában végzett bokor- és fakivágások. Ez az elmúlt években sajnálatos módon – a bel- és az agrárterületeken is – általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, hanem felesleges és káros is – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A lombfakadással elkezdődött a madarak költési szezonja, és ilyenkor a denevérek és kirajzanak a telelőbarlangjaikból – tájékoztatta az InfoRádiót Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője.

"Ez azt jelenti, hogy az ilyenkor, a lombfakadás után végzett nagy mennyiségű növényzetet érintő fa- és bokroskivágások biztosan a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköznek, hiszen megsemmisítik a szaporodásban lévő állatok szaporodó- és pihenőhelyét, illetve az elüldözés mellett szinte biztosan sérülést, akár végzetes sérülést is okoz a védett és fokozottan védett állatfajoknak."

Áprilistól júniusig tart ez a legérzékenyebb időszak

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy egyébként pedig mind az állatvédelmi, mind a természetvédelmi törvény szempontjából az lenne a legjobb, hogyha ezeket a fa is bokroskivágásokat semmiképpen sem csinálnák előbb, mint augusztus.

Orbán Zoltán hozzátette, hogy ha valaki mégis a költési időszakban végzett bokor és fakivágásokkal találkozik, akkor értesítse a hatóságokat.

"Annyit kell tenni, hogy ilyenkor az okostelefonunkkal csinálunk néhány közelebbi-távolabbi fotót, és 2-3 mondatos e-mailben a helyszín és az időpont megadásával tájékoztatjuk a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát. Ebben az esetben a hatóság munkatársai eljárást tudnak indítani."

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője ugyanakkor kiemelte, hogy ezek a pusztítások a védett és fokozottan védett állatok mellett a növényfajok tömeges sérülését is okozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×