eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j3) a záhonyi magyar-ukrán határon, ahonnan a magyar kormány újabb humanitárius segélyszállítmányát, öt kamionnyi adományt indítottak útnak Ukrajnába 2022. március 18-án. Mellette Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára (j2), Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j4).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Menczer Tamás: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik

A kormány felkészült arra, hogy további menekülteknek segítséget nyújtson, és összesen 600 millió forint értékben 1000 tonna segélyt szállít Kárpátaljára – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Már több mint 460 ezer menekült lépte át a háború kezdete óta a magyar–ukrán határt, és a magyar kormány a segélyszervezetekkel, az ökumenikusokkal, a Vöröskereszttel, a máltaiakkal, a reformátusokkal és a baptistákkal együttműködve mindenkinek segít, és mindenkit ellátunk, mindenki kap szállást, akinek erre szüksége van, és ellátást is – mondta az InfoRádióban Menczer Tamás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki ebben a munkában részt vesz, és a menekülteket segíti. A segítségnyújtás másik részeként a magyar kormány visz segítséget Kárpátaljára.

"Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre.

600 millió forint értékben és 1000 tonna mennyiségben szállítunk tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, a kisbabák ellátásához szükséges termékeket és egészségügyi eszközöket Kárpátaljára" – mondta az államtitkár, és beszámolt arról, hogy pénteken öt kamion vitt 70 tonna, 150 raklap és 200 millió forint értékű segélyszállítmányt, ebben több mint 50 tonna tartós élelmiszer volt, 8 tonna tisztálkodási eszköz, 2 tonna kisbabák ellátásához szükséges termék, a maradék pedig egészségügyi eszköz. Korábban vitt már a magyar kormány Kárpátaljára 100 ezer liter üzemanyagot és 30 tonna élelmiszert, majd hét kamion szállított élelmiszert és tisztálkodási eszközöket 90 tonna mennyiségben, három kamion pedig 120 lélegeztetőgépet. "Azoknak is segítséget nyújtunk, akik a háború sújtotta országban vannak" – tette hozzá.

"Nagyon örülök, mert azt láthatjuk, hogy Magyarországon fantasztikus emberek élnek és mindenki szeretne segíteni. Akár egy szervezet tagja, akár magánember, mindenki fontosnak gondolja azt, hogy segítsen, ez nagyszerű" – mondta Menczer Tamás, de hozzátette, a kezdeti segítséghullám után most az eredményességet szem előtt tartva fontos, hogy ezek a tevékenységek össze legyenek hangolva, ebben pedig a nagy segélyszervezeteknek van elég tapasztalatuk. "Lehet, hogy ez az első napokban nem volt zökkenőmentes, az is elképzelhető, hogy akár ezekben a napokban nem zökkenőmentes, de hát a szomszédban mégiscsak háború van, tehát egy nem mindennapi helyzettel nézünk szembe" – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a háború kiterjedésére számítanak, és kormányzati becslések szerint akár 900 ezer menekült is érkezhet a háború sújtotta Ukrajnából Magyarországra. Menczer Tamás hangsúlyozta, a magyar kormány felkészült arra, hogy kezelje ezt a helyzetet.

"A segítségnyújtás a jövőre nézve is kétirányú lesz, egyrészt fel vagyunk készülve arra, hogy további tömegek érkeznek Magyarországra. Hadd emlékeztessek arra, hogy a magyar kormány most is ugyanazt mondja az illegális bevándorlással kapcsolatban, amit az elmúlt években, hogy a menekülteknek, akik a hazájukból menekülnek, az első biztonságos országban kell ellátást és biztonságot adni. A különbség most az, hogy míg korábban azt mondtuk, hogy védekezünk az illegális bevándorlással szemben, mert idegen vallású és kultúrájú tömegek átmennek biztonságos országok során, és ez nem helyes és veszélyes, ezt most is fenntartjuk, most azonban az a helyzet, hogy

mi vagyunk az első biztonságos ország, és ennek megfelelően járunk el"

– jelentette ki az államtitkár.

Menczer Tamás kijelentette, a kormányzat, együttműködve a nagy segélyszervezetekkel, felkészült arra, hogy további menekülteknek segítséget nyújtson. A segítségnyújtás másik iránya pedig Kárpátalja, illetőleg Ukrajna felé irányul. A mennyiséget tekintve a humanitárius szállítmányok ötödénél tartanak, és az államtitkár jelezte Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának, hogy a segélyszállítmányok a következő időszakban is folyamatosan érkezni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×