eur:
391.27
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Belviszály vett el egy nagy lehetőséget a hazai cigányságtól

Az ORÖ több órás tanácskozása sem vitt el az egyezségig.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfői közgyűlése nem vezetett eredményre, a többórás tanácskozás ellenére a magyarországi cigányságnak nem lesz nemzetiségi szószólója az Országgyűlésben az áprilisi választások után - írta Agócs János ORÖ-elnök kedden a szervezet Facebook-oldalán.

Az április 3-ai országgyűlési választásra - a jogszabályok szerint - csak az az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat nemzetiségi listát, amelyiknek a közgyűlése január 31-ig elfogadta a listán szereplő jelölteket.

Agócs János kedden azt közölte,

többszöri indítványa ellenére a képviselők döntő többsége nem támogatta azon javaslatát, hogy a közgyűlés titkos szavazással döntsön a nemzetiségi listán szereplő jelöltek megválasztásáról.

Kompromisszumos megoldásként felajánlotta azt is, hogy visszalép a jelöléstől, amennyiben a jelenlegi nemzetiségi szószóló is hasonlóan tesz, de részéről e tekintetben határozott elutasító választ kapott - írta.

Agócs János bejegyzése szerint az ülést követően több képviselő jelezte, hogy önfeloszlatásra tesz indítványt, azonban ilyen előterjesztés eddig nem érkezett.

Az országgyűlési választásokat követően "immár mindennemű parlamenti képviselet hiányában erőfeszítéseinket megtöbbszörözve kell a romák jogait óvnunk, érdekeiket képviselnünk" - fogalmazott az ORÖ elnöke, kiemelve: legfőbb célja, hogy "végre egység legyen az önkormányzatban és új alapokra helyezve, a választói igényeknek megfelelően a magyarországi cigányság politikai érdekeit látható módon együttesen összefogva képviseljük".

"Egy szakmai alapokon nyugvó, erős érdekérvényesítő képességű Országos Roma Önkormányzatot szeretnénk a képviselőtársakkal továbbépíteni a megbízatásunkból hátralévő időszakban, amely önkormányzat partnere a kormánynak, de minden esetben kiáll a romák érdekei mellett" - írta Agócs János.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×