eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Kacskovics Imrének, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Immunológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanárának az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kacskovics Imre: készüljünk az omikron robbanására!

Rövidesen soha nem látott esetszámot produkál az ötödik járványhullámot uraló omikron koronavírus-variáns, ez pedig nagy teher lesz az egészségügynek, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára ezért azt javasolja, a rizikócsoportokba tartozók kérjék a negyedik oltást.

Egy héten belül robbanásszerű omikronhullámra számít az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, Kacskovics Imre, aki erről egy, a pandémia egészségturizmusra gyakorolt hatásaival foglalkozó konferencia után beszélt az InfoRádiónak.

"Most, a következő hónapban fog kibontakozni az omikronhullám, vélhetően tetőzni is, ezért kerülni kell a zárt helyeket, így a jacuzzit, az élményfürdőt vagy a szaunát is, amelyek teret adnak a fertőzés közvetlen átadásának. Vannak olyan lehetőségek, amelyek szerint a családok bungalószerűen tudnak pihenni, elkülönülten, lehet ilyenekkel élni, a nagy fertőzési kockázatot vissza kell fogni" - tette világossá.

A nemzetközi példák szerinte azt mutatják, hogy az előző hullámokban tapasztaltakhoz képest

az omikronhullám sokkal gyorsabb felfutású.

"Már az is eleve érdekes, hogy sokkal gyorsabban meg is jelent; emlékezhetünk a deltára, amely másfél hónap késedelem után jelent meg hazánkban, az omikron 7-10 nappal az angol megjelenés után már itt volt Budapesten, Magyarországon."

Kacskovics Imre biztosra veszi, hogy kisebb a súlyos megbetegedésekre való hajlam az omikronnal fertőződés esetében, ami viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek súlyos betegek, de kevesebb ember kerül kórházba, ami viszont így is több lehet, ha a megfertőzöttek száma megugrik.

A védőoltások nyújtotta védelem az omikronnal szemben viszont szerinte korlátozott, mert

"az omikron hatékonyabban tudja kikerülni az oltásokat, mint a delta vagy a korábbi verziók, nagyon jelentős az eltérés az úgynevezett tüskefehérjén,

ahol a vírus a sejtet meg tudja fertőzni".

"De azt is látjuk, hogy a harmadik oltás szükséges ahhoz, hogy az ember ne betegedjen meg a vírustól, és mivel a magyarok viszonylag régen, augusztusban kezdték beadni a harmadik oltást, én jó szívvel ajánlom az időseknek, az immunhiányoknak és az egészségügyi dolgozóknak, hogy a negyedik oltást is érdemes felvenni."

Még úgy is, hogy az alfa vagy a delta variáns ellen az oltások szerinte jobban védtek.

Kacskovics Imre még azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy pár nap alatt felszalad az antitestszám az oltás után, nem kell a védettségre hetekig várni, vagyis aki a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, még az omikronrobbanás előtt be tudja magának adatni a szükséges oltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×