eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A nyártól kompenzálja a kormány az önkormányzatokat

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként fordult a kormányhoz a kompenzáció kérdésében, az InfoRádiónak elmondta, mire jutott.

Az állam nyáron és ősszel különböző mértékben kompenzálni fogja a településeket a kieső idei adóbevételek, az állami béremelés önkormányzati terhei és a növekvő energiaárak miatt - mondta érdeklődésünkre a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester, miután egyeztettek a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával.

"Nagyon konstruktív volt a megbeszélésünk, a kormány most sem hagyja magára a településeket és az ott élőket" - összegzett a polgármester, kiemelve az alacsony munkanélküliségi számokat, a növekvő béreket és a vállalkozásoknál hagyott, korábban adóként beszedett forrásokat.

Ugyanakkor a válságintézkedések az önkormányzatoknál bevételkieséseket eredményeztek, ezért fordultak a megyei jogú városok a kormányhoz, hogy mire számíthatnak a kompenzáció terén.

"Banai Péter egyértelműen kijelentette, hogy

a kieső adóbevételeinket a korábbi formában és mértékben, módon júniusban és októberben fogja megtéríteni a kormány"

- részletezte Szita Károly.

Vagyis:

  • a 25 fősnél kisebb települések 100 százalékos kompenzációt kapnak
  • a 25 ezresnél nagyobb településük pedig az adóerő alapján eltérő mértékűt (0-70-100 százalék).

Szita Károly a tárgyalásokon még azt is tudakolta a kormánytól, hogy a közintézményi (pl. kulturális szféra) béremelésre kapnak-e központi segítséget, itt is jó hírekkel szoltált.

"Mind a garantált bérminimum, mind a minimálbér hatását le fogja finanszírozni a kormány."

A harmadik tárgyalási téma az energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése volt, ez jellemzően azért a településekre marad, de "azok a települések, amelyek nem tudják kigazdálkodni a fellépő költségeket, egy pályázati kapun keresztül egyedi támogatást igényelhetnek majd a kormánytól" - mondta Szita Károly.

Eközben a III. és a XI. került DK-s polgármestere arról adott ki közös közleményt, hogy a kormány nem engedi, hogy az ellenzéki önkormányzatok tulajdonában álló cégek átütemezzék a hiteleiket. Erről László Imre, Újbuda polgármestere azt mondta az InfoRádióban, hogy a bankkal történt - pozitív kimenetelű - egyeztetés után kérték a futamidő 3, illetve 4 évvel történő meghosszabbítását, hogy a fizetendő összegeik kevesebbek legyenek (összességében 76 millió forinttal). "Mivel 2019 óta minden vonatkozásban folyamatosan szűkíti az önkormányzatok bevételi lehetőségeit, nemhogy minden forintnak, de minden fillérnek megvan a helye. Decemberben mégis azt a választ kaptuk, hogy nem járulnak hozzá az átütemezéshez. És hogy mennyire nem egyformán lejt a pálya: Győr és Debrecen vonatkozásában viszont ez nincs érvényben" - jegyezte meg a kerületvezető.

A közös közleményben kiemelték azt is, hogy Óbudán már háromszor kérték, hogy az előző önkormányzati vezetés által felvett hitelek törlesztőrészleteit átütemezhessék. A kormány azonban annak ellenére utasította el ismét a kérést, hogy a hitelt kibocsátó bank egyetértett a döntéssel. A III. kerület esetében évi 272 millió forint megtakarítást nem engedélyeztek, ami miatt mára 816 millió forint megtakarítástól esett el Óbuda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×