INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

orvos

mok

nagy marcell

jogállás

The nurse is talking with  a patient who fell ill with a new type of coronavirus covid-19. Male nurse with protective coverall clothing in intensive care unit in hospital.

Magyar Orvosi Kamara: tiszta helyzetet teremtett a jogállási törvény, de...

Nagy Marcell titkár szerint szabályozatlan maradt a betegutak ügye a magán- és a közellátás között, illetve a korábban sokat ügyelő orvosok érdemben nem láttak semmit a béremelésből.

Nagyon sok kérdőjel és nagyon sok probléma van még az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény kapcsán – ezt mondta Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára kérdésünkre egy szakmai konferenciát követően.

"Az egész egészségügyi ellátás alapfeltétele az lenne, hogy lássuk, hány orvosból gazdálkodunk, illetve hol, milyen igények merülnek fel és azokat ki tudjuk-e elégíteni. Ezért volt fontos ez a törvény, mert ezáltal kiderült, hogy az adott orvosok hol dolgoznak, hol mennyi időt töltenek és hogyan szerveződik most az ellátás. Ezt korábban nem tudtuk.

Mi jelen pillanatban sem tudjuk, de az állam, vagyis az Országos Kórházi Főigazgatóság mint az ellátás szervezéséért felelős szerv már igen"

– ecsetelte Nagy Marcell, aki szerint a jogállási törvénnyel az egészségügy megreformálásának egyik alapfeltétele állt elő.

Megjegyezte, az orvosok másodállásának engedélyezése is viszonylag gördülékenyen zajlott, technikai fennakadások voltak csupán, ezek túlnyomórészt zöld utat is kaptak.

"Mivel nem az volt a cél, hogy megtiltsák a másodállás vállalását, hanem a tisztánlátás" – magyarázta.

Felidézte, hogy noha az orvosok többsége nem dolgozott 5-6 helyen, azért előfordult ilyen korábban.

"Ők általában átgondolták az életüket, és

mivel emelkedett az alapfizetés, utána már úgy gondolták, a főállás mellett már csak egy vagy két helyet tartanak meg. Ez egyszerűsített sok mindent, de

nagyon sok probléma és kérdőjel is maradt még" – fejtegette Nagy Marcell.

Ezeket sorolva elmondta:

  • óriási probléma az ügyeleti díjak rendezetlensége (az ügyeleti díj visszaesett), ez több ezer orvost érint, akiknek így nem változott érdemben a fizetése
  • összeférhetetlenség a magán- és a közegészségügy között (betegutak szervezése szabályozatlan maradt, voltaképp tilos; a magánellátásban ellátott beteget nem kezelheti a közellátás).

Nyitókép: PatrikSlezak/Getty Images

Kapcsolódó hang

Magyar Orvosi Kamara: tiszta helyzetet teremtett a jogállási törvény, de...
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018