eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Female Doctor Looking At Senior Male Patient Inhaling Through Oxygen Mask
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Így a legjobbak az esélyek COPD-vel, mégis kevesen élnek a lehetőséggel (x)

A légzésfunkciós vizsgálattal korai stádiumban diagnosztizálható a COPD, mégis csak kevesen vesznek rajta részt – derült ki a COPD Világnap alkalmából készült kutatásból, melyet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végzett, a Tüdőközpont megbízásából. A kutatás eredményeivel kapcsolatban Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa fejtette ki véleményét, és elmondta azt is, hogy miért nagyon fontos a COPD mielőbbi felismerése.

Az online kérdőívben megkérdezettek mindössze 4% százaléka jelezte, hogy most is rendszeresen jár szűrővizsgálatra, ami még kevesebb, mint az előző évben, ám akkor is csak 7 százalék felelt igennel arra a kérdésre, hogy mennyire lenne nyitott arra, hogy évente elmenjen egy légzésfunkció ellenőrzésre. Ugyanennyien azonban feleslegesnek is tartják a vizsgálat elvégzését. Viszonylag magas, 58 százalék a bizonytalanok aránya, ők elképzelhetőnek tartják, hogy elmenjenek légzésfunkció-ellenőrzésre.

Potecz Györgyi az eredményekre reagálva elmondta, hogy a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) nem gyógyítható, vissza nem fordítható progresszív betegség. A kezeléssel az állapotromlást lehet lelassítani, a panaszokat csökkenteni, a beteg életkilátása és életminősége tehát nagymértékben függ attól, hogy mikor kezdik meg a gyógykezelését. A rendszeres szűrővizsgálat és ezáltal a korai diagnózis tehát nagyon fontos, minél előrehaladottabb állapotban van ugyanis a beteg, minél inkább károsodott a tüdeje, annál kevésbé lehet jó eredményt elérni a kezeléssel.

Kinek javasolt az évenkénti szűrővizsgálat?

A COPD kezdetben nem okoz jellegzetes tüneteket, sokáig lappang, miközben a tüdő működése romlik. Köhögés, eleinte csak terhelésre jelentkező nehézlégzés, légszomj utalhat a kezdődő betegségre. Mivel azonban a COPD jellemzően dohányosoknál alakul ki, ők gyakran a dohányzás természetes következményének vélik ezeket a panaszokat, és nem gondolnak arra, hogy orvoshoz forduljanak vele. A légzésfunkciós vizsgálat tehát mindenkinek javasolt évente, aki elmúlt 40-45 éves és dohányzik.

A légzésfunkciós vizsgálat során a betegnek becsipeszelt orral kell egy készülékbe kifújnia a belélegzett levegőt. Ezt több alkalommal is meg kell ismételnie, szükség szerint, egyéntől függően akár hörgőtágító használatát követően is. A készülék által mért értékekből a tüdőgyógyász a tüdő működéséről több értéket le tud olvasni, melyek alapján meg tudja állapítani, hogy fennáll-e COPD a betegnél. A vizsgálat fájdalommentes és 15-30 percet vesz igénybe.

Ön szokta otthon mérni a légzésfunkcióját, vezet COPD-naplót?

A COPD krónikus betegség, rendszeres orvosi kontrollt igényel, hogy a gyógykezelést a beteg állapotához lehessen igazítani, az optimális eredmény elérésének érdekében. A rendszerint félévenkénti orvosi találkozó mellett azonban fontos, hogy a betegek a mindennapi életvitelük mellett is monitorozzák az állapotukat. Így ugyanis az orvos is hatékonyabb kezelést tud beállítani, mint ha azt csak a rendelőben, adott időben mért vizsgálat eredménye alapján tenné.

A kérdőívben megkérdezettek közül csak 16-an érintettek személyesen is a COPD-ben, közülük csak ketten vezetnek COPD-naplót és mindössze négyen végeznek otthon is légzésfunkció-mérést.

Potecz Gyöngyi elmondta, hogy az otthoni monitorozás egyik eszköze a COPD-napló vezetése, amikor a beteg lejegyzi, hogy adott napon milyen tüneteket tapasztal, ezt esetleg mivel hozza összefüggésbe. Egy másik fontos és objektív eszköz az otthoni légzésfunkciós készülék. Az inhalátorhoz hasonló készülék segítségével a beteg az otthonában, akár naponta tudja rögzíteni a tüdőfunkciót mutató értékeket. Ezeket az okostelefonra letölthető alkalmazásban rögzíteni tudja, szükség esetén távkonzultációban az orvossal is megoszthatja az eredményeket, aki így a távolból is tud módosítani a gyógyszeres kezelésen. Mindenképp fontos lenne tehát, hogy erről, a Tüdőközpontban már elérhető lehetőségről a COPD-s betegek is értesüljenek, és minél szélesebb körben elterjedjen a használata.

Forrás: Tüdőközpont – www.tudokozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×