eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Megkapja egy nő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A választás előtt visszaadná a teljes 13. havi nyugdíjat a miniszterelnök - a nap hírei

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről. Összesen száz ország képviselői lesznek jelen a szombaton megnyíló Vadászati és Természeti Világkiállításon.

Még a választás előtt visszaadná a teljes 13. havi nyugdíjat a miniszterelnök. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, azért küzd, hogy felgyorsítva adják vissza a teljes juttatást, tehát ne csak a második hetit, hanem a harmadikat, esetleg a negyediket is megkaphassák a nyugdíjasok. A koronavírus-helyzetre utalva azt mondta: életveszélyben vannak azok, akik nem oltatták be magukat. Orbán Viktor azt mondta: nem akarja kötelezővé tenni az oltást, csak az egészségügyben. Az esetleges korlátozásokkal összefüggésben hangsúlyozta: ha lesz bármilyen intézkedés, azokat kell korlátozni, akik nem oltatták be magukat.

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában. Varga Mihály felidézte: ennek feltétele, hogy a gazdasági növekedés az idei évben elérje az 5,5 százalékot. A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult, ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, mindketten megkapják a pénzt. A jogosultak között vannak az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekho-s adózók is. A NAV már jövő februárban teljesíti a visszafizetést.

A demográfiai kihívásokra adott válaszokról, a családpolitikában bevált jó gyakorlatokról, az értékek és támogatások fontosságáról beszéltek miniszterek a 4. Budapesti Demográfiai Csúcson. Novák Katalin azt mondta: miniszterként azért dolgozik, hogy az embereknek ne kelljen választaniuk a család és a munka között, hanem a kettő működhessen együtt is. Szlovénia családügyi minisztere szintén ezt emelte ki ezért elsősorban a nőket szeretnék támogatni. A lett tárcavezető arról beszélt, hogy országában a népességcsökkenés miatt a családpolitika túlélési kérdés.

Összesen száz ország képviselői lesznek jelen a szombaton megnyíló Vadászati és Természeti Világkiállításon és ötven ország vesz részt kiállítóként - mondta a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Zoltán Szólt arról is, hogy a vadászati piacot nehéz megbecsülni mind globálisan, mind az országban, ugyanakkor sok tízmilliárd forintos piacról lehet beszélni. Ismertette: csaknem 1500 program lesz a kiállításon, hat csarnokban állandó kiállítások, kettőben pedig kereskedelmi kiállítások lesznek. A kiállítás a Hungexpón október 14-ig várja a látogatókat.

Fontolgatja a paksi 1-es blokk üzemidejének meghosszabbítását az állam, a geopolitikai helyzet megváltozása miatt – mondta el a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója. Kóbor György, az Indexnek adott interjújában kiemelte, hogy az 1-es blokk engedélye 2023-ban jár le, emellett több éves csúszásban van a Paks II projekt. Teljesen más a geopolitikai környezet, mint amikor döntés született a Paks II-es beruházásról.

Új fővárosi drogstratégiát dolgoznak ki, és ennek első lépése, hogy kutatást készítenek Budapest kábítószerügyi helyzetéről - közölte a főpolgármester-helyettes. Kerpel-Fronius Gábor elmondta, hogy megtartotta első ülését az újjászervezett Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Közölte, pályázatot hirdetnek, hogy a Budapesten dolgozó, érdemi tapasztalattal rendelkező szakmai, civil és egyházi szervezetek jelentkezhessenek a fórum munkacsoportjaiba, ebből ötöt állítottak fel, ahol az érdemi szakmai munka folyik majd.

Támogatja a kormány az új Közlekedési Múzeum beruházás felgyorsítását – az erről szóló kormányzati döntésről a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója számolt be Facebook oldalán. Vitézy Dávid hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy előrehozhatók a bontások, a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítése és néhány kisebb épület rekonstrukciója, még mielőtt a nagy múzeumépület tervei teljesen készen állnának. Az Északi Járműjavító a kormány mostani döntésével a 2022-től hivatalosan is a Múzeum otthonává válik.

Norvégiában szombat délután 4 órakor feloldják csaknem az összes korlátozást, amely még érvényben van a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg ezt már mintegy két héttel korábban megtették volna a skandináv országban, de szeptember első hetében a sok új fertőzött miatt elhalasztották az intézkedést. Azóta újra csökkent az újonnan megfertőződöttek száma. Norvégiában már 84 százalék a teljesen beoltottak aránya, de ez az arány elmarad a szomszédos országokéitól.

Őrizetbe vették Carles Puigdemont katalán függetlenségpárti EP-képviselőt Olaszországban. A volt katalán elnök 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól. Az őrizetbe vétele egy 2019. októberében kelt európai elfogatóparancs alapján történt, amikor megérkezett Szardíniára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×