eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Plusz pontot kap, nem is keveset, aki felvételi előtt beáll katonának – a nap hírei

Hétfőn kezdődik a 12 éven felüliek iskolai oltása, eddig csaknem 48 ezer tanulót regisztráltak a szülők. Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét. Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai, 6114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben.

Eddig csaknem 48 ezer 12 év feletti általános iskolást és középiskolást regisztráltak a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra. A kormányzati koronavírus portál felhívta a figyelmet, hogy az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapták. Az első oltásokat hétfőtől, augusztus 30-én és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltás után 3 héttel adják be a második adagot ugyanabban az iskolában, ahol az elsőt. Az oltás Pfizer-vakcinával történik majd.

Még az idén megkapják az egyetemek a korábban számukra ígért 1200 milliárd forint több száz milliárdos részét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón. Gulyás Gergely Tihanyban, az online közvetített beszélgetésen kijelentette a működési forrásaikat pedig már a következő évtől csaknem 90 százalékkal növeli a kormányzat. Megismételte: a kabinet minden korábbi ígéretét betartja a felsőoktatás többletforrásait érintően, azzal pedig szerinte jobban járnak az egyetemek, hogy ezt nem uniós forrásból kapják, mert annak bonyolultabb lenne az elszámolása. A miniszter vitapartnere, Hiller István, az MSZP választmányi elnöke a feudalizmushoz hasonlította a felsőoktatás alapítványokba szervezését,.

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét. Az alapítvány feladata az előkészítés. A hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni – közölte az innovációs minisztérium. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényli le. A közlemény ismét azt hangsúlyozza, hogy a Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat. Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy a Fudan egyetem miatt kezdeményezi, hogy a főváros vonja vissza hozzájárulását az atlétikai vb megrendezéséhez.

Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai, 6114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. A pótfelvételiben egy szakra, egy intézménybe és általában önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, de idén a miniszter engedélye alapján több képzési terület egyes alapképzéseit és osztatlan képzéseit magyar állami ösztöndíjas formában is meghirdették. Állami ösztöndíjasként 2 306-an tanulhatnak tovább, és 3.808 hallgató jutott be önköltséges képzésre. Ösztöndíjas képzésre a legtöbb hallgató a pedagógus képzési területre jutott be, ezt követi a műszaki képzési terület. A legtöbb állami ösztöndíjast a debreceni egyetem vette fel.

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez a jövőben azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél. A kormány már döntött erről, hamarosan megjelenik a rendelet is – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, 470-en jelentkeztek. Emellett az önálló katonai képességek kialakításának fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta: az afganisztáni kimenekítés is megmutatta, hogy nem lehetünk teljesen kiszolgáltatottak másnak.

Nem történt második robbantás csütörtökön a kabuli Baron Hotel mellett, a repülőtéri támadást pedig közvetlenül a terminál kapuja előtt egy öngyilkos merénylő követte el - jelentette be Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya. A merényletben 13 amerikai katona és 79 afgán állampolgár halt meg. A támadást követő 24 órában nagyjából 12 500 embert evakuáltak Afganisztánból. John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte: továbbra is azt tervezik, hogy az amerikai hadsereg augusztus 31-ig befejezi az afganisztáni missziót. Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a támadást, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig hétfőre tanácskozást hívott össze. Orbán Viktor magyar kormányfő az amerikai elnöknek írt levelében a magyar emberek nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Afganisztánban németek százai és több mint tízezer afgán vár segítségre a német hadsereg kabuli kimenekítő műveletének lezárása után is. A berlini külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy folyamatosan emelkedik az Afganisztán elhagyásának szándékával jelentkezők száma, így egyre több emberről tudnak. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a német kormány mindent megtesz azért, hogy a német állam segítségére jogosultakat mind kijuttassa Afganisztánból. A német katonai művelettel 5347 embert juttattak ki Kabulból.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×