eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A digitális kiégés nem játék, a fiatalok között szedi áldozatait

Az 1995 és 2009 között született korosztály nagyobb része középiskolás, és az online tanulás hatására mentális nehézségekkel küzd.

Bár laikusként azt gondolhatná az ember, hogy az 1995 és 2009 között született generáció tagjainak, akik már a digitalizáció világában nőttek föl, nem okoz akkora kihívást a jelenlegi helyzet, de ez tévedés. A képernyő előtt eltöltött napi nyolc óra vagy olykor még ennél is hosszabb idő meglehetősen ingerszegény környezetet teremt, elzárva őket az iskolától és kortársaiktól – hívta föl a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő. A Z-generációnak is megvan a maga igénye a változatos környezetre, ráadásul az izoláció, a bezártság a depresszióra is ráerősíthet, ha pedig mindez nincs tehermentesítve, esetükben is kiégéshez (burnout) vezethet.

Bereczki Enikő szavait támasztja alá egy, a múlt év decemberében a brit országos diákszövetség által készített felmérés is, amely az online tanulóknál komoly gond a stressz és a depresszió, kiváltképp, ha nincsenek beiktatva offline tevékenységek is a fiatalok életébe. A tanulmány arra is rávilágított, hogy

sokaknál egybefonódnak a nappalok és az éjszakák, nehezen kelnek és vesznek részt a reggeli órákon, és egyre inkább demotiválttá válnak.

Az ifjúsági és generációs szakértő szerint a felsoroltak jelentkezése egyértelműen a kiégésre figyelmeztet, amire fontos, hogy maguk az érintett fiatalok is odafigyeljenek, és iktassanak be olyan offline programokat, amelyek változatosságot hoznak, tehermentesítve őket a folyamatos kényszer alól, hogy készenlétben kell lenniük, hogy a diáktársaktól vagy tanároktól érkező üzeneteket azonnal nyomon tudják követni.

Az iskoláknak is érdemes lenne arra odafigyelniük, hogy iktassanak be olyan időszakokat, amikor nem várják el a diáktól, hogy a monitor előtt gubbasszon – fűzte hozzá Bereczki Enikő, aki szerint egyértelműen sokkal jobb mentális állapotban vannak azok a fiatalok, akik képesek kimozdulni a négy fal közül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×