eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nekifogtak a pedagógusok soron kívüli oltásának – a nap hírei

A hétvégén a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál is folytatódik az oltás. Az európai kereszténydemokraták képviseletére fog össze a Fidesz, a lengyel Jog és Igazságosság, valamint a jobboldali olasz Liga. Az emberiség és az egyes emberek életében hordozott keresztről beszélt Ferenc pápa nagycsütörtök alkalmából.

Egy hét alatt több mint 60 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ez 7 százalékos emelkedés. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján elmondta azt is: a megbetegedettek átlagéletkora 45,7 év, a 40-49 éves korosztályba tartozott az új esetek 23 százaléka. Az új fertőzöttek 17 százaléka budapesti, 15 százaléka Pest megyei, míg Zalában csak 1,5 százalékos az arány. A hétvégén a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik vakcinával oltanak, a háziorvosokhoz Moderna és AstraZeneca vakcinákat szállítanak.

Újabb 258 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon egy nap alatt. Újabb 9288 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma 230 ezer fölé emelkedett. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta több mint 661 ezer embernél igazolták a fertőzést, és elhunyt 20.995 beteg. A beoltottak száma meghaladta a 2 milliót, közülük 787 ezren a második adagot is megkapták.

A koronavírus elleni vakcina osztásának európai uniós felgyorsítását sürgette a miniszterelnök Budapesten, miután a lengyel kormányfővel és az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével tárgyalt. Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy az oltás az előfeltétele a járvány megszüntetésének. Emellett az is elhangzott: az európai kereszténydemokraták képviseletére fog össze a Fidesz, a lengyel Jog és Igazságosság, valamint a jobboldali olasz Liga. A 3 oldalú egyeztetés májusban folytatódik Rómában vagy Varsóban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem szabad ideológiai és politikai kérdést csinálni a vakcinából, és erre kiváló példa az Egészségügyi Világszervezet tevékenysége. Szijjártó Péter Genfben találkozott a WHO főigazgatójával, ami után az oltást nevezte a koronavírus-járvány elleni egyetlen alternatívának. Hozzátette: a jövőben is fontos lesz az oltóanyagok utánpótlása, ezért Magyarországon is kialakítanak erre a célra gyártási kapacitást, amely a jövő év végén elindul.

Biztonságosabbnak tartják a 2. oltás utáni visszatérést az oktatásba pedagógus érdekképviseletek. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak elmondta: az áprilisi tervekkel szemben május első hetén lehetne újra nyitni az iskolákat, amikorra kialakul a megfelelő védettség. Az 5 pedagógus szakszervezet közös nyilatkozatához csatlakoztak a vegyipari dolgozók is. A pedagógusok oltása csütörtökön kezdődött.

Az altatásban lévő Covid betegek lélegeztetésének ellenőrzésére kéri a belügyminisztert a Magyar Orvosi Kamara, miután egyes kórházakban a halálozási arány eléri a 95 százalékot. A köztestület területi szervezetei a jelenlegi ellátás problémáit összegezték a Pintér Sándornak küldött levélben. A kamara azt is javasolja, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, és ebben vállaljanak szerepet a fogorvosok is.

Egészségügyi szakembereket hallgatott meg online ülésén az ellenzék által létrehozott parlamenti koronavírus-vizsgálóbizottság. Gilly Gyula orvos, egészségügyi közgazdász kérdésre reagálva úgy nyilatkozott, hogy kötelezővé tenné az oltást. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a védőfelszerelés-ellátottság jelentősen javult, de komoly gondot okoz a testület létszámhiánya.

Franciaországban a nemzetgyűlésben majd a szenátusban is jóváhagyta a kormánytöbbség az államfő által előző este bejelentett országos korlátozásokat, az ellenzék azonban bojkottálta a szavazásokat. A kormány számítása szerint a fertőződések tetőzése 7-10 nap múlva várható, az intenzív osztályokon április végén lesz a legtöbb beteg. Az egyik legnagyobb vitát az iskolák bezárása váltotta ki.

Az emberiség és az egyes emberek életében hordozott keresztről beszélt Ferenc pápa nagycsütörtök alkalmából. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott olajszentelési misén úgy fogalmazott: a kereszt Jézus egész életét végigkísérte, és máig jelen van az emberiség történetében is, ahogyan a keresztre feszítők sem csupán Jézus korában fordultak elő. A Vatikán területe húsvét alatt, Olaszország egészével együtt, teljes zárlat alatt lesz.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×