eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Volánbusz Zrt. által üzemeltetett Kelenföld autóbusz-állomás a főváros XI. kerületében az Etele téren, amely elővárosi, valamint regionális járatokat indít és fogad.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kezdődik a Kelenföldi pályaudvar környékének átszabása

Vitézy Dávid egy Facebook-bejegyzésben foglalta össze a kerületi-kormányzati szándékokat az áthelyezésre kerülő BKK- és Volánbusz-végállomásról, valamint a közösségi közlekedés helyzetéről a környéken.

Hétfő reggel megjelent a nyílt európai uniós közbeszerzési felhívás, indul a tervezés – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid. A közlekedőknek kulturált BKK- és Volánbusz-végállomást ígérnek, és több új P+R parkolót Őrmezőn, a kelenföldi metróvégállomáson - derült ki a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójának bejegyzéséből. Rámutatott: Kelenföld vasútállomás az M4-es metró végállomásának 2014-es megnyitása óta fontos csomópontja Budapestnek, már semmiképp nem tekinthető külvárosias környéknek, most is épül a közelében egy pláza és egy irodaház.

Most kerülniük kell a buszoknak

Az autóbuszok végállomása és a parkolók nem mondhatók komfortosnak, a Volánbusz járatai a csomópont kedvezőtlen oldalára érkeznek még a metró előtti forgalmi rend szerint, ezért az Egérúton jelentős kerülőre kényszerülve érik csak el az Etele téri pályaudvart, miközben a Budaörsi úton közvetlenül és gyorsabban is elérhetnék a kelenföldi csomópontot. "A még a BKK-ban 2014 előtt készített eredeti terveink szerint a metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál, de végül a metróprojektből kimaradt ez az elem, miután az agglomerációs járatokat a Volánbusz átvette a BKK-tól és a főváros nem folytatta ezt a fejlesztést" – írta Vitézy Dávid.

Emlékeztetett: múlt héten, március 25-én, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán megállapodás született a Fővárosi Önkormányzat és a kormány között, hogy a kormány átveszi és megvalósítja ezt a fejlesztést, és így Fürjes Balázs államtitkár felügyeletével, a BFK irányításával elkezdődik a kelenföldi csomópont továbbfejlesztése. Az első lépés a tervezés.

Költöztetés

A legfontosabb változás, hogy

az elővárosi Volánbuszok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra.

A Volánbusz járatai ide egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyagot elégetve juthatnak el, nem kell az Egérút felé kerülniük. A helyi buszok többségének már most is Őrmezőn van megállója vagy végállomása, így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az új állomáson a kelenföldi csomópontból régóta hiányzó funkciók, szolgáltatások (például nyilvános illemhely, újságos, stb.) pótlására is sor kerül - derült ki a BFK elnökének írásából.

Az ígéretek szerint a kelenföldi P+R kapacitás is nőni fog a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra; terveznek egy többszintes parkolóházat is.

A kerékpárosok számára is készülnek majd bringatárolók, de taxidrosztok, K+R parkolók ("kiss and ride" – ahol csak egy pillanatra állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is létesülnek.

Az egész teret elemzik

A BFK a munka keretében nem csak a buszpályaudvar és a P+R parkoló terveztetését rendeli meg, ugyanis a Kelenföldi pályaudvar térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére is szól a közbeszerzés. A tervezőnek javaslatot kell majd tennie a buszvégállomás Etele téren felszabaduló területének hasznosítására, ahol a cél a zöldterületek növelése.

De több, más, a térséget érintő távlati fejlesztés vizsgálatát is tartalmazza a tervezési munka.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia által előrevetített utasszám-növekedés miatt Kelenföldön az aluljáró a vasúti utasok kiszolgálására elégtelen megoldást jelent,

megkezdik a vizsgálatát egy, a vágányok felett átívelő új vasútállomási épület kialakíthatóságának, mely közvetlenül kapcsolódna az összes peronhoz.

A projektet összehangolják a Kelenföld és Törökbálint között előkészítés alatt álló vasútfejlesztéssel, melynek keretében Kelenföldön a megnövekvő elővárosi vasúti forgalom kiszolgálására új utasforgalmi peron létesítését tervezik a 16. vágány mellett, kapcsolattal az aluljáróhoz.

A tervezési munka része a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása, a villamoshálózat ilyen célú lehetséges fejlesztésének vizsgálata,

a 19-es és 49-es villamosok átvezetésével az őrmezői oldalra és onnan az új szuperkórházhoz. A villamos lehetséges nyomvonal-vezetési változataira olyan tanulmány készül a most induló munka keretében, mely a nyomvonal kiválasztására alkalmas és a későbbi műszaki tervezés alapjául szolgálhat.

A nylít, európai uniós tervezési közbeszerzési felhívás IDE kattintva érhető el.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×