eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kerékpáros az Eger-Egerszalók-Hőforrás között megépült 5 kilométeres kerékpárúton Eger közelében, az út átadásának napján 2020. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Révész Máriusz: 2020 meghozta az igazi áttörést

Robbanásszerű változást hozott 2020 az aktív turizmus területén Magyarországon – derült ki a tavalyi aktív turisztikai fejlesztések összefoglalójából.

Révész Máriusz felidézte, 2016-os kormánybiztosi kinevezésekor rendelkezésre álltak ugyan források, de tervek hiányában sok mindent még nem tudtak megvalósítani, ezért sok-sok előkészítő munka vette kezdetét. Ezeknek köszönhetően 2019-ben vált láthatóvá, hogy a következő év jelentheti az igazi áttörést az aktív turizmus területén, miután számos turistaház felújítása vette kezdetét, valamint nagyon sok kerékpárút terve készült el.

A koronavírus-járvány sok mindent elsodort – tette hozzá az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, köztük például a Giro d’Italia magyarországi rajtját. Ugyanakkor a pandémiának is köszönhetőn soha nem látott érdeklődés bontakozott ki Magyarországon az aktív turisztikai fejlesztések lehetőségei iránt.

Révész Máriusz a kerékpárutak tekintetében külön kiemelte a Tiszafüred–Poroszló szakaszt, ahol négy hidat is felhúztak, és így bezárult a Tisza-tavi kör. A kerékpárszámláló tanulsága szerint júniustól az év végéig mintegy százezer kerékpáros vette igénybe, így Magyarország leglátványosabb kerékpáros infrastruktúrája lett. Szót érdemel továbbá, hogy megvalósult a Budapest–Szentendre kerékpárút, és, hogy 60 kilométeren keresztül megújult a balatoni bringakör, valamint kezdetét vette a Budapestet és Dunakeszit, valamint a Budapestet és a Balatont összekapcsoló szakaszok építése is.

A kerékpárutakon túl 26 teljesen vagy részlegesen megújult turistaház átadására is sor került, de teljesen új is épült a tavalyi évben. Új lendületet kaptak a futókörök, de városi bringapark- és kisvasútfejlesztések is történtek – sorolta Révész Máriusz, annak a reményének is hangot adva, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen köteleződnek majd el az aktív élet mellett, ami az egészség és a mentális állapot szempontjából sem elhanyagolható, különösen a mostani időszakban. Megjegyezte, egy tanulmány szerint, ha az ember – rendszeresen – két és fél órát mozog egy héten, akkor az egészségben töltött várható élettartama 4,2 évvel növekedhet, és ehhez szeretnék a lehetőségeket bővíteni.

A politikus végezetül azt is közölte, hogy az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodánál fontosnak tartják az átláthatóságot, ezért valamennyi támogatott projekt feltüntetésre került – összeggel együtt – a Lendületben címmel megjelent kiadványban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×