eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Visszatért a kedv a felsőoktatásba jelentkezéshez

Több mint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás a közleményben úgy fogalmazott: Magyarország csak akkor lehet erős, ha a fiataljaink sikeresek. Ezért kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a fiatalok a lehető legmagasabb színvonalú, korszerű képzést kapjanak. A kormány ezt szem előtt tartva alakította át az elmúlt években a szakképzés teljes rendszerét, és kezdett változtatásokba, fejlesztésekbe a felsőoktatás területén is, tette hozzá.

Megjegyezte: az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt látni, hogy a magyar fiatalok bíznak a magyar felsőoktatási intézményekben.

Idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly.

A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest - írta.

A legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományi szakok voltak, 20 266-ról 22 403-ra emelkedett az ezekre jelentkezők száma. A bölcsészettudományi képzésekre bő ezerrel, 11 002-ről 12 066-ra, a műszakiakon 9 876-ról 10 588-ra, pedagógusképzésre 8245-ről 9787-re nőtt a jelentkezők száma. Orvos- és egészségtudományi képzésekre pedig 8619-en jelentkeztek, ami 1208-cal több, mint az egy évvel ezelőtti, sorolta.

Azokra az egyetemekre, amelyeken már megtörtént a modellváltás, 2477-tel többen jelentkeztek, mint tavaly. Azoknál, amelyeknél egyelőre a szenátusi döntés született meg a váltásról, de még nem valósították meg az átalakítást, 3822-vel több ember adta be a felvételijét, mint az előző évben, tájékoztatott.

Schanda Tamás közölte azt is, hogy a következő esztendőkben rég nem látott mértékű fejlesztési támogatással segíti a kormány a felsőoktatás egyre erősebbé válását. Legalább 1500 milliárd forinthoz jutnak hozzá a következő években az egyetemek, főiskolák. Ez az összeg nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények versenyképesebbek és sikeresebbek legyenek, még jobban szolgálják a magyar fiatalok, így az egész ország érdekét, jegyezte meg végezetül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×