eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2021. január 17-én.
Nyitókép: Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2021. január 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A háziorvosok kapják meg a most érkezett 85 ezer adag Pfizer vakcinát - a nap hírei

A köznevelésért felelős államtitkár szerint biztonságosan lebonyolíthatók az idei érettségi vizsgák. Szakmailag elhibázottnak tartja a kormány döntését az érettségik megtartásáról az MSZP oktatáspolitikusa.

A háziorvosok kapják meg azt a 85 ezer adag Pfizer vakcinát, amely ma érkezett Magyarországra - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: azt is, hogy megkezdődik a Szputnyik oltóanyagok felhasználásának előkészítése, ami a háziorvosok feladata lesz. Ezeket a regisztrált, krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják. Beszélt arról is, hogy az oltási terv negyedik körében kapják meg az AstraZeneca vakcinát a 18 és 60 év közötti krónikus betegek és várhatóan csütörtökön további 21.600 adag Moderna oltóanyag is érkezik.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint biztonságosan lebonyolíthatók az idei érettségi vizsgák. Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: a jelentkezés már elindult. Arra kérte a pedagógusokat, hogy regisztráljanak az oltásra. Jelezte, hogy eddig a köznevelésben csak a dolgozók 26 százaléka jelentkezett. Szólt arról is, hogy rendben zajlottak a középiskolai felvételik. Az idén 76 ezren jelentkeztek és nagyjából 1 százalékuk nem ment el. Beszélt arról is, hogy március elsejéig marad a digitális tanrend a középiskolákban.

Szakmailag elhibázottnak tartja a kormány döntését az érettségik megtartásáról az MSZP oktatáspolitikusa. Hiller István volt oktatási miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: csak írásbeli vizsgákat kellene tartani, mert a digitális munkarend keretében nem lehet felkészülni az érettségi vizsgákra. Úgy fogalmazott, hogy ha a felkészülés nem volt hagyományos, akkor a számonkérés se lehet hagyományos.

Szerdán kapja meg az érintett 17 család az első otthonfelújítási támogatásokat. A Magyar Államkincstár egyenként egymillió forintot utalt át. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, a tapasztalatok szerint a családok elsősorban belső munkálatokat végeztek. A vissza nem térítendő támogatásból a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A bértámogatások 98 százalékát már kifizették a kormányhivatalok a vendéglátásban működő cégeknek – közölte a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István elmondása szerint ez 15 ezer vállalkozást érint, amelyeknél a dolgozók bérének felét 4 hónapra átvállalja az állam. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy mielőbb újra kinyithasson az ország.

Csoportos létszámleépítést jelent be a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. Az elbocsátás 283 dolgozót érint, mivel május elsejével a lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez - jelentette be az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus közölte, a cégnek jelenleg 321 dolgozója van, de a leépítés bármikor megállítható, csak egy jelzés kell a Belügyminisztériumtól.

Benyújtotta a Szputnyik vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez az orosz gyártó. Az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap közleménye szerint ez már január 29-én megtörtént. Az alap vezérigazgatója azt mondta, reméli az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban.

Budapesten mindenkit befogadnak az éjjeli menedékhelyeken a következő napokban várható nagy hidegben a hajléktalanellátó szervezetek - mondta a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai Zoltán közölte, a Menhely Alapítvány a várható hideg miatt újabb krízisautót is szolgálatba állít. A fővárosi hajléktalanellátó szervezetek közötti együttműködési megállapodás alapján vannak olyan utcai szolgálatok is, amelyek meghosszabbított időben lesznek kint az utcákon.

A koronavírus elleni vakcinázás felgyorsítását, a környezetvédelmet, az oktatás megerősítését, valamint a dolgozók és vállalkozók támogatását jelölte meg legfontosabb törekvéseinek az új olasz kormány megalakításával megbízott Mario Draghi. A leendő miniszterelnök szerdán a szakszervezetekkel találkozik. Előrejelzések szerint ezután erősítheti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányfői megbízatást.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×