eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház/Facebook

Testközelből a magyar orvosok és ápolók heroikus küzdelme a betegekért – videó

A Covid-osztály működéséről készített filmet a nyíregyházi Jósa András Kórház, bemutatva, hogyan küzdenek orvosaik, ápolóik a betegek gyógyulásáért. Az intézmény szeptember 19-e óta három megye koronavírusos betegeit látja el, így kapacitásukat is bővíteni kellett – derül ki abból a filmből, amit közösségi oldalán tett közzé a nyíregyházi intézmény.

Rendelkeznek a megfelelő védőfelszerelésekkel, a szükséges monitorokkal és lélégezetógépekkel – így nyilatkozott a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban készült filmben Szűcs Attila, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály osztályvezető főorvosa.

„Fontosnak tartom kihangsúlyozni, a lélegeztetőgép és a monitor önmagában még kevés – fogalmazott. – A legfontosabb az értő szakember jelenléte. […] A célunk mindig a beteg megmentése, az utolsó pillanatig küzdünk értük. Sajnos nyilván nem tudunk mindenkit meggyógyítani. Tudni kell, hogy a súlyos állapotú, intenzív osztályra kerülő betegek körében a világ minden részén az elmúlt egy évben a halálozás akár a 80 százalékot is elérheti. Tehát 10-ből 8, 100-ból 80 beteg átlagban meghal. A mi jelenlegi adataink hál' istennek ezeknél jobbak, de ebben nem lehet jósolni.

Minden emberélet ugyanolyan fontos számunkra, minden emberét az utolsó percig harcolunk.”

Szűcs Attila szerint az megnyugtató, hogy a fertőzöttek 85-90 százalékánál enyhék a tünetek. „Ugyanakkor 8-10 százalékban súlyos állapot alakul ki, és senki nem tudhatja, hogy ki kerül ebbe a 8-10 százalékba. A tudomány ugyanis nem tudja megmagyarázni, hogy miért van az, hogy valakinél minimális tűntekkel zajlik le a betegség, valakinél súlyos, akár halálos formában.”

A kórház Covid-részlegének vezetője, Tormássi Márton szerint a tavaszi, első hullámhoz képest érezhetően megváltozott a hozzáállás.

„Elfogyott az a fajta empátia, ami az egészségüggyel szemben volt.

Azt érzem, hogy nem biztos, hogy jó látják a helyzetet az emberek, hogy mi is folyik a kórházakban. Illetve hogy miről is szól jelen pillanatban a második hullámban a Covid-ellátás” – fogalmazott.

Magyar Viktória Klára, a Covid intenzív osztály osztályvezető ápolója szerint nehézséget okoz az eligazodásban a kórház átszervezése, egyszerre több helyen pedig nem tudnak helytállni az ápolók.

Szondi Zita orvosigazgató, a Jósa András Oktatókorház megbízott főigazgatója szerint időnként nagyon nehéz tartani az emberekben a lelket. „Igyekszünk biztosítani mindent, ami ehhez szükséges, napi szinten egyeztetünk, napi szinten áttekintjük azt, hogy mire van szükség. És a kollégákon azt látom, hogy elkötelezettek, de nyilván mindig vannak problémák, hiszen nagyon gyakran gyorsan kell intézkedni, gyors döntéseket kell hozni” – tette hozzá. A főigazgató elmondása szerint azt tapasztalják, hogy aki testközelből látja a betegséget, az komolyabban veszi.

Mindenkit arra kérnek, maximálisan tartsák be a járványügyi szabályokat, hogy minél kevesebb legyen a fertőzöttek száma és minél kevesebben kerüljenek kórházba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×