eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Az általánostól eltérő koronavírus-pozitív esetek is vannak

Az InfoRádió az operatív törzshöz fordult néhány szokatlan olvasói tapasztalat nyomán.

Az InfoRádió értesült olyan gyermekről, aki nyáron megfertőződött és most ismét pozitív tesztet produkált. Az esettel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a magyar klinikus szakemberek és a WHO is jelezte már korábban, hogy van olyan személy, aki az első és a második hullámban is elkapta a vírust és pozitív lett a tesztje. Ilyenkor vélhetően az első alkalommal alacsonyabb az immunrendszer reakciója és emiatt kisebb mennyiségű ellenanyag keletkezett, ami viszont azt okozta, hogy az illető másodjára is elkaphatta a betegséget. Ez felnőtteknél és gyerekeknél is előfordulhat.

Ha valaki átesett a betegségen, nagy általánosságban 6 hónapig tekintik védettnek, de ez természetesen nem mindenkinél van így, hiszen az egyes emberek szervezete eltérően reagál a vírusra. Mint a szakember megjegyezte, az immunválasz kutatása rendkívül fontos annak kiderítése miatt is, hogy

a védőoltás beadása után meddig tart majd a védettség.

Egy másik hallgatói jelzés alapján értesült az InfoRádió egy olyan esetről, amelyben egy férfi már négy hete pozitív tesztet produkál, lejárt nála a hivatalosan előírt hatósági karantén – felmerült a kérdés, hogy vajon fertőzhet-e még?

A vonatkozó szabályokat ismertetve Müller Cecília elmondta:

  • enyhe lefolyású betegségnél annak lecsengése, vagyis 3 napnyi tünetmentesség, valamint a betegség kezdetétől eltelt 10 nap után a WHO szakmai álláspontja szerint a fertőzött már nem ürít fertőzőképes vírust.
  • Súlyos lefolyásnál 3 nap tünetmentesség és a betegség kezdetétől számított 21 nap után már nem számít fertőzőképesnek az egyén.

Ám a PCR-teszt még hosszabb idő után is kimutathatja a vírus azon pici darabkáját, nyomát a szervezetben, ami a fertőzés lezajlása után még jelen van.

A személy tehát ilyenkor már nem fertőző, de pozitív tesztet még hetekig adhat.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×