eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Vas megyei szavazólap mintáját mutatja az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2019. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Pálffy Ilona elmondta, hogyan lehet járvány idején választást tartani

A Nemzeti Választási Iroda távozó elnöke szerint nem alkalmas a törvény arra, hogy az átjelentkezős csalásokat kiszűrjék, és erre már minden illetékest figyelmeztetett.

A választójogi törvény sem tud megoldást adni az úgynevezett fiktív átjelentkezők miatt kialakult helyzetre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda leköszönő elnöke.

"Ilyen nagy mértékű visszaélést, mint amekkora a 2019-es önkormányzati választásokkor volt, korábban nem tapasztaltunk. Rendszeresen foglalkoztak is vele jogvédő szervek, hogy jó lenne megakadályozni a tömeges átjelentkezést választás előtt, most azért voltak olyanok, hogy a helyi választási bizottság is megtagadta az eredmény kihirdetését, mert azt mondta, hogy annyi fiktív bejelentkező volt."

Hogy mi az a fiktív bejelentkező? Alapvetően bejelentkezettekről van szó, akik a választás előtt pár héttel rendezik a jelentkezést, majd a választás után visszaáll a "rend".

"Nagyon sok ilyen volt, de ezt törvény alapján nem lehet megoldani" - szögezte le Pálffy Ilona.

Mint rámutatott, minden egyes ilyen esetben

a hivataloknak kellene tudniuk bizonyítani azt, hogy valaki csak választási célból jelentkezik át, de épp ez lehetetlen.

Az iroda pedig tehetetlen, hiszen csak figyelemfelhívási joga van ebben a kérdésben.

"Elmondtam az országgyűlési bizottság előtt is. Most már talán lassan megértik a pártok és a jogvédők is, hogy ezt a jelenséget nem lehet a választást megszervezők terhére felróni" - nyomatékosította.

Pálffy Ilona a műsorban azt is elmondta, hogy a választási bizottságok tagjainak is be kell tartaniuk a szigorú egészségügyi előírásokat, hogy

a pandémia idején is meg lehessen rendezni az időközi választásokat.

"Az operatív törzstől kértünk egy állásfoglalást, hogy mikre figyeljünk oda a szavazások során, ezt az ajánlást megküldtük mindenkinek, és feltettük a honlapunkra is:

  • a bizottság tagjainak szájmaszk kell
  • két fertőtlenítő kell - kint is, bent is
  • választópolgároknak felhívás a maszkhasználatra
  • a helyiségben felfestés a másfél méteres távolságról
  • fülkék távolsági elhelyezése
  • tollak fertőtlenítése
  • karanténosok mozgóurnája a lakás ajtajában."

Arra a kérdésre, hogy a szájmaszkos szavazókat hogyan lehet azonosítani a szavazóhelyiségbe lépéskor, azt válaszolta, hogy az arc többi része azért alkalmas egy ember felismerésére, azonosítására.

Azt nem tudta megmondani, mi lesz akkor, ha nagyobb választást kell járványos helyzetben lebonyolítani.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×