eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tállai András: igenis több jut jövőre Budapestnek

A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a 2020-as költségvetésből a főpolgármester állításával szemben igenis több pénz jut, a Lánchídra szánt pénzt pedig elherdálták.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben valótlannak nevezte azt a főpolgármesteri állítást, hogy 2020-ban kevesebb pénzből kell majd a Fővárosi Önkormányzatnak gazdálkodnia, mint 2019-ben. A PM számításai szerint bár 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest – a becslések szerint – nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzési adóbevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik. Vagyis e szerint 10 milliárddal több jut a fővárosnak.

Az államtitkár a lap szerint úgy fogalmazott,

"egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt."

Tállai András a lapnak arról is beszélt, hogy a 2021-es költségvetés tervezetében 857 milliárd forint támogatás van előirányozva önkormányzati támogatásként ami 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több mint a mostani. Emellett a kormány azzal számol, hogy a gazdasági akcióterv részeként 2021-ben elinduló beruházások és munkahelyteremtő fejlesztések is növelik a gazdasági teljesítményt - Tállai szerint öt százalék körüli növekedés várható jövőre -, és ezzel a települések iparűzési adó bevételei is emelkedhetnek. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az országos iparűzési adóbevétel 2014 óta hatvan százalékkal nőtt, emiatt pedig nem alaptalan az iparűzési adóbevétel növekedési várakozás. Emellett a jövőre folytatódó Modern Városok és Magyar falu program, illetve az önkormányzatoknak jutó uniós források összértéke, mintegy 400 milliárd forint is érdemben növeli a települések bevételeit.

Az államtitkár szerint a gazdagabb települések által fizetendő emelt összegű szolidaritási hozzájárulás révén országos együttműködés jön létre a járvány elleni védekezés költségeinek finanszírozása terén: a gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek. Tállai András a lapnak úgy fogalmazott:

"a jelek szerint a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, nem kívánnak részt venni ebben az együttműködésben, a szolidaritás nem jelent nekik semmit."

Az újság idézte a a fővárosi Fidesz–KDNP frakció közleményét is, amely elsősorban azt firtatja, hova lett a Lánchíd felújítására szánt pénz. A frakció szerint milliárdos megtakarítással vette át a fővárost az új városvezetés, "a pénzt viszont ezek szerint gyorsan elköltötték." A közlemény szerint a buda­pes­tiek együttműködésből fakadó fejlődést és nem politikai csatározásokat várnak el a főváros vezetésétől. Jó lenne, ha Karácsony Gergely ezt figyelembe venné! – tették hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán hétvégén azt írta, hogy a kormányzati elvonások miatt az önkormányzatiság léte a tét.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×