eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Koronavírus-tesztek: belehúztak a magánrendelők

Egyre több hazai magánszolgáltató lép be a koronavírus-tesztek piacára, néhány hét alatt is több ezer vizsgálatot végeztek már, sokszor borsos áron. Nem minden gyorsteszt van rendben.

Van olyan cég, amely a vírus jelenlétét, de többségük a szervezet által előállított ellenanyagot mutatja ki tesztjével – írja a Népszava.

Előbbi a PCR alapú módszer – ezt alkalmazzák a hazai hatóságok is –, amellyel a vírus genetikai anyagát keresik. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb eljárás a fertőzöttség igazolására. A vizsgálatok másik nagy csoportja – ezeket emlegetik gyorstesztként – a vírus ellen termelt antitesteket mutatja ki. Az antitesteket az immunrendszer termeli azután, hogy a vírus a szervezetbe került. Elsőként az IgM típusú antitest válik kimutathatóvá a fertőzés követő 5. és 8. nap között. A 14. és 21. napok között jelennek meg az IgG típusú – a szervezetben hosszabb ideig megmaradó – antitestek. Ha már csak ez utóbbi mutatható ki, akkor az azt jelenti: nagy valószínűséggel lezajlott a fertőzés, és a szervezet védett a vírus ellen.

Van olyan egészségügyi intézmény továbbá, amely nemcsak a vérben lévő ellenanyag kimutatására, de annak számszerűsítésére is alkalmas vizsgálati módszert kínál, amely révén megállapítható, hogy valaki védette-e az új koronavírus-fertőzéssel szemben, vagy fogékony rá.

Az árak PCR-vizsgálat esetén a plusz vizsgálattípusoktól függően 28 000 és 55 000 forint között mozognak.

Ujjbegyvér/vénás vér gyorstesztes vizsgálata esetén, attól függően, hogy a laborban vagy a páciensnél történik a mintavétel és a vizsgálat, 10 000 és 36 500 forint között mozognak, de további vizsgálatokkal együtt komplett csomagot 150 000 ezer forintért is kínálnak.

Bár a magánlaborok több ezer vizsgálatot végeztek, ezek önmagukban nem növelik a hivatalos koronavírus-oldalon feltüntetett tesztszámot. Pozitív laboreredmény esetén viszont a cégek az eredeti mintát elküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy a hatóság is elvégezze a saját vizsgálatát rajta, és ezek az adatok már bekerülnek a honlapon is látható hivatalos nyilvántartásba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×