INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

koronavírus

dohánybolt

piac

kormányrendelet

Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Már a dohányboltok sem jelentenek kivételt, de a helyi piacok igen

Infostart

Megjelent a kijárási korlátozás meghosszabbításról a kormányrendelet, amely azonban más újdonságokat is tartalmaz.

A csütörtök késő este megjelent kormányrendelet értelmében más üzletekhez hasonlóan a dohányboltoknak is be kell zárniuk délután három és reggel hat között. Eddig nem vonatkozott rájuk ez a korlátozás, az új rendeletben viszont már nincsenek benne a felsorolásban a trafikok, tehát be kell zárniuk délután 3-kor.

Így már csak az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag- töltőállomás lehet nyitva 15 óra után is.

A rendelet felhatalmazza a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozás meghosszabbított időszaka alatt a kerületben illetve a településen működő piac nyitva tartásáról önállóan dönthessenek. Ugyanakkor ezekre nem vonatkozik az a szabály, hogy 9-12 óra közötti csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. A rendelet csak annyit ír elő, hogy

a piac nyitva tartása alatt kizárólagos látogatási idősávot kell az időseknek megállapítani.

Ebben a rendeletben szerepel a polgármesterek felhatalmazása is arra, hogy a kormányrendeletben foglaltaknál szigorúbb kijárási korlátozásokról döntsenek. Ezzel a települések vezetői közül sokan éltek is, erről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018