INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

velkey györgy

bethesda gyermekkórház

egészségügy

koronavírus

aréna

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet felnőtt intenzív osztálya 2019. szeptember 26-án. A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet. A készülékekből 18 jutott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe 130 millió forint értékben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Velkey György: nagyon sok múlik az egészségügy felkészítésében az utolsó napokon

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Ha az utolsó napok előkészületei is sikeresek, az egészségügy – a kiinduláshoz képest – a lehető legjobb állapotban várja majd a járványt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György szerint azonban kevés a szakember, és az eszközök terén is van lemaradás. A műsorban az is elhangzott, hogy nemcsak az egészségügyi ellátórendszertől, de az emberek egészségügyi állapotától is függ, hogy milyen kimenetele lesz a koronavírus-járványnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Velkey György szerint, köszönhetően az elmúlt években – döntően uniós, de nem kevés hazai forrásból – megvalósult fejlesztéseknek az egészségügyben,

sokkal jobb infrastruktúrával tud az ország nekivágni az előttünk álló időszaknak, mintha ezelőtt egy bő évtizeddel következett volna be a koronavírus-járvány.

Nagyon sok kórház megújult, számos jól felszerelt intenzív osztály áll rendelkezésre, ahogyan a szakembergárda is jobb állapotban van, mint korábban – emlékeztetett a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója –, de ez utóbbival problémák is mutatkoznak. Nagyon sokat számít, hogy sok fiatal itthon maradt az ösztöndíjrendszereknek és rezidensprogramoknak hála, valamint az ápolóképzés is „mintha elindult volna felfelé”, de azért látni kell, hogy még így is nagyon nagy a szakemberhiány az egészségügyben, ráadásul most az idősebb kollégáknak a „teljesen jogos” kivonásával az ellátórendszerből, kevesen vannak összességében a szakemberek – fogalmazott a Bethesda főigazgatója.

Velkey György a hazai eszközrendszerre kitérve megjegyezte, hogy az is jelentős mértékben megújult, de még sokfelé, különösen a fővárosban, lát lemaradást. Mindeközben, amikor a tömeges megbetegedések időszakát „várjuk”, az is látható – tette hozzá –, hogy nagyon sok információt dolgoz fel ebben a pillanatban is az egészségügyi irányítás, és a szükséges eszközök – védőfelszerelések és gépek – beszerzése rengeteg fronton folyamatban van. Elsősorban az intenzív ellátás felszereltségét kell javítani.

„Most nagyon sok fog múlni azon, hogy ezek az utolsó rákészülési napok mennyire lesznek sikeresek, és ahogy elindulnak a nehezebb napok, akkor az utánpótlás mennyire lesz folyamatos” - fejtette ki.

De bízhatunk abban, hogy

az egészségügy elfogadható, a kiindulási ponthoz képest a lehető legjobb vagy ahhoz közelítő állapotban fogja várni a járvány jelentette nagyon erős megpróbáltatást

– emelte ki.

A szakember azt is közölte: az életkoruk miatt veszélyeztetett egészségügyi személyzet pótlására központi, illetve helyi lehetőségek is rendelkezésre állnak. Minden intézménynek a maga lehetőséginek a kihasználásával és a saját korfájához igazított belső eljárásrenddel és intézkedésekkel kell reagálnia. Ahogyan az orvostanhallgatókra is számítanak, ezt szolgálja az a szervezett akció is, hogy az érintettek önkéntesnek jelentkezhetnek. „Nagy örömmel látom, hogy a mi kórházunkban is kifejezetten sok orvostanhallgató vesz ebben részt” – tette hozzá.

Nem a szalonnának és a bőséges kenyérevésnek van az ideje

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, hogy nemcsak az egészségügyi ellátórendszertől, de az emberek egészségügyi állapotától is függ, hogy milyen kimenetele lesz a koronavírus-járványnak. Ugyanakkor úgy érzi, hogy erről kevés szó esik.

Velkey György szerint most különösen

fontos az immunrendszer erősítése, a megfelelő táplálkozás és a mozgás.

Fontosnak nevezte a vitaminellátást, hiszen egyébként is a tavasz eleji hiányos állapotban vagyunk, tehát ezek pótlása a lehetséges összes módon „borzasztóan fontos”. Ahogyan az is, hogy fizikailag jó állapotban legyünk önmagunkhoz képest. Ezért az otthon tartózkodó időseknek is nagyon ajánlott, hogy az életformájukba illesszenek bele megfelelő tornát, mert a fizikai állóképességünk fenntartása mindannyiunk számára nagyon fontos – emelte ki.

Nemcsak az időseknek, de az ő esetükben különösen.

Egy betegség kimenetelénél kiemelten fontos, hogy milyen a diétánk és milyen állapotban vagyunk, ismételte meg, sokan ugyanis otthon lesznek úgy, hogy a mozgásuk, még ha tornáznak is, összességében jóval kisebb lesz, mint volt.

„Nagyon vigyázzunk, hogy a testsúlyunkat tartsuk, ha túlságosan sok, akkor csökkentsük és egészségesen étkezzünk.” Tehát most nem a szalonnának és a bőséges kenyérevésnek van az ideje, hanem a fehérjéknek, a vitaminoknak és az egészséges életmódhoz illesztett ételeknek. Mert ha elkap bennünket a betegség, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy ilyen szempontból is milyen állapotból indulunk neki a küzdelemnek – intett óva a szakember.

Speciális tünetek?

Velkey György arról is beszélt, hogy összességében azt lehet mondani, az irodalmakat olvasva, a kezdeti magyar tapasztalatokat látva, hogy nagyon specifikus tünetei a koronavírusnak nincsenek. A hirtelen kezdődő magas láz elég jellemző tünet, de persze láztalan fertőzöttek is vannak. A száraz köhögés, a fejfájás és elesettség sem mondható specifikus tünetnek. Egyre gyakoribb azonban, hogy gyomorbélrendszeri tünetekkel, hányással, émelygéssel és hasmenéssel is jár a vírus. Így sajnos a

tünetek alapján nagyon nagy valószínűséggel nem lehet megállapítani,

hogy valakinek ez a betegsége van – tette hozzá.

InfoRádió - Aréna – Velkey György (1. rész)
 
InfoRádió - Aréna – Velkey György (2. rész)
 
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Az egészségügy állapota – Velkey György
 
Az egészségünk – Velkey György
 
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018