INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

közvélemény-kutatás

századvég

klímavédelem

szennyezés

A magyarok elsöprő többsége szerint fizessenek a legnagyobb szennyezők

A magyarok elsöprő többsége szerint fizessenek a legnagyobb szennyezők

Infostart / MTI

A klímavédelem terheit azoknak kellene viselniük, akik a problémáért a leginkább felelősek: a legnagyobb szennyező országoknak és vállalatoknak – állapította meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából készült közvélemény-kutatás.

Az 1000 fős kutatás szerint – amelynek eredményeit hétfőn közölték – a magyar emberek több mint háromnegyede (77 százaléka) olyan elosztási rendszerrel értene egyet az Európai Unióban, amely a terhek többségét „a valódi szennyezőkre hárítja”.

A magyarok elsöprő többsége (91 százaléka) a terheket a lakosság helyett a nagyvállalatokra és a nagy kibocsátó országokra, azaz „a valós szennyezőkre terhelné”. Mindennek hátterében az áll, hogy

a magyar lakosság csaknem kétharmada (60 százaléka) a klímaváltozást okozó környezetszennyezésért elsősorban a szabályokat be nem tartó nagyvállalatokat, cégeket teszi felelőssé

– tették hozzá.

A magyar kormány környezetpolitikájában szereplő, nemrég bejelentett intézkedések: a napelemek támogatása, az erdőtelepítések, az egyszer használatos műanyagokkal szembeni szankciók, az elektromobilitás ösztönzése, valamint az okostechnológiák terjesztése mind

nagy népszerűségnek örvendenek a válaszadók körében.

A napelemes energiatermelés és az erdőtelepítések javaslataival a magyar felnőtt lakosság szinte egyöntetűen egyetért (93 százalék), az egyszer használatos műanyagok betiltását is 89 százalékuk, az elektromos autók támogatását pedig 85 százalékuk támogatja.

A felmérés szerint szintén népszerű javaslat a lakosság körében a nagyobb városok tömegközlekedésének környezettudatos korszerűsítése és a modern fogyasztásmérők felszerelése a háztartásokban – ezeket négy válaszadóból három támogatja (77, illetve 76 százalék).

Ezzel szemben

a lakosságot is sújtó, az energiafelhasználást adóztató brüsszeli javaslatok kifejezetten népszerűtlenek:

a lakóépületek után fizetendő szén-dioxid-adó bevezetését és az üzemanyagokat terhelő adók emelését a megkérdezettek 81 százaléka, a lakossági energiaárak növelését pedig 84 százaléka elutasítja.

A kutatás eredményei rámutatnak: az állampolgárok nem a lakossági terhek emelését, hanem

a nagy szennyezőkkel szembeni határozottabb fellépést várják el a magyar kormánytól;

ezt az álláspontot a lakosság 83 százaléka képviseli.

A Századvég szerint össztársadalmi konszenzus (98 százalékos egyetértés) van a tekintetben, hogy a kormánynak határozottan fel kell lépnie az illegális szemétlerakóhelyek felszámolása érdekében, továbbá rendkívül fontosnak tartják Magyarország vízkészleteinek megóvását is, ennek megfelelően 84 százalékuk határozottabb fellépést sürget a magyar folyók megóvása érdekében.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018