eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a Poroszló és Tiszafüred közötti épülő kerékpárút Tisza-hídja egyik hídelemének végleges helyére emelése előtt 2019. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Így kerül a helyére a 350 tonnás kerékpárhíd a Tiszán – galéria

Beemelték a Tisza-híd egyik utolsó elemét a Poroszló és Tiszafüred között épülő kerékpárúton – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa, Révész Máriusz az InfoRádiót.

Révész Máriusz a híd tiszafüredi oldalán tartott sajtótájékoztatón a Tisza-tavat aktív turisztikai paradicsomnak nevezte, amelynek nagyon fontos része a kerékpározás. Míg 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, míg tavaly 57 ezer – ismertette.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül, ebből

6,5 kilométer kerékpárút és négy műtárgy épül meg

a tervek szerint 2020. május végére. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a NIF-fel pedig arról is megállapodtak, hogy 200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Révész Máriusz emlékeztetett rá, hogy néhány nappal ezelőtt bemutatták a nyaralóhajókat, átadták a kiskörei kikötőt is, és úgy fogalmazott, az egész térségnek hatalmas lendületet ad majd a nyaralóhajó-program, és a következő évekre tervezett tizenkét kikötő megépítése. Megjegyezte azt is, hogy nemrég készült el a kiskörei hallépcső mellé tervezett raftingpálya terve, amely hamarosan a kormány elé kerül. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel pedig zajlik a Tisza-tónál a vízitúra-megállóhelyeket fejlesztő program. Megjegyezte azt is, hogy a közelmúltban mutatták be azokat a beruházásokat, amelyekkel az Ukrajnából, Romániából érkező hulladékot össze lehet gyűjteni a Tiszán, hogy az ne jusson el a Tisza-tóhoz.

A parton szerelik, bárkával úsztatják

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője ismertette, a 33-as számú főút Tisza-hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren. A műtárgy konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a híd meglévő felszerkezetéhez. A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken 308 méter, illetve 86 méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épülnek. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül, mondta.

A kivitelezés összetettsége miatt a 280 méter hosszú, a Tisza folyót keresztező kerékpáros híd 350 tonna acélszerkezetét a Tisza parton kialakított szerelőtéren állítják össze, a hídelemeket pedig két, 40 méteres bárkával úsztatják a helyükre, majd daruval emelik be a konzolszerkezetekre. A kivitelező a Hódút Kft.

Bornemisza János, Poroszló független polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően

biztonságossá válik egy eddig veszélyes útszakasz,

és megjegyezte, a településen belül már megépült a kerékpárút. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz–KDNP) pedig emlékeztetett, hogy Tiszafüreden található Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma, a belterületi kerékpárút is megépült már, mindez a kerékpáros-turizmus további fellendülését biztosítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×