eur:
394.81
usd:
370.97
bux:
66483.36
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hogy mitől tartanak leginkább a magyarok

A magyarok többsége bízik az Európai Unióban, és nagy részük optimistán tekint az unió jövőjére - derült ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. A magyarokat leginkább a bevándorlás és a terrorizmus aggasztja.

Az Európai Unióba vetett bizalom 20 tagországban nőtt, és a legutóbbi 2018-as őszi felmérés óta 12 tagországban emelkedett azoknak a válaszadóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek az unióról - ez állapítható meg az Eurobarométer legutóbbi felméréséből.

Magyarországon a lakosok 55 százaléka bízik az EU-ban, és 68 százalék tekint pozitívan ennek jövőjére.

Az uniós állampolgárok nagyobb része gondolja azt, hogy az ő szava is számít a kontinens ügyeiben, a magyarok ezzel is 55 százalékban egyetértenek, ami egyébként alacsonyabb az átlagnál. A hazaiak azzal is nagy mértékben elégedettek, ahogy a demokrácia működik az EU-ban: a felmérés szerint 63 százalék találja ezt megfelelőnek, amely ebben az esetben jelentősen magasabb az uniós átlagnál. Szintén sok, 84 százaléka a magyar válaszadóknak tartja magát európai állampolgárnak, ezzel sorban a hetedikek vagyunk.

Az euró támogatottsága az összes tagországot tekintve rekordszinten áll: a megkérdezettek több mint háromnegyede nyilatkozott pozitívan a közös valutáról.

Magyarországon is a többség (57 százalék) támogatja az eurót.

Az, hogy mi aggasztja a magyarokat, a felmérés szerint egyértelmű: 49 százalék jelölte meg a legnagyobb problémának a bevándorlást, a második helyen 23 százalékkal a terrorizmus áll, de nem sokkal marad el ettől a klímaváltozástól való félelem: a magyar válaszadók 22 százaléka gondolja ezt a legégetőbb problémának.

Uniós szinten tekintve is a migráció miatt aggódnak a legtöbben, a második helyen pedig az éghajlatváltozás áll.

Az EU legfontosabb vívmányának a válaszadók összességében az uniós polgárságot és a szabad mozgást tekintik.

Az Eurobarométer felmérését az uniós választást követően, június 7-e és július 1-je között végezték el, a 28 tagállamban, és az öt tagjelölt országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×