INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

hajóbaleset

hableány

életmentés

Tűzoltók és rendőrök a Müpa előtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. A pontonon az egyik áldozat holtteste. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, főleg távol-keleti turisták, közülük 16-ról egyelőre nem tudnak.

Hableány-baleset: szívszorító pillanatokról számoltak be a vízbe esetteket mentő hajósok

Infostart

A Hableányról a Dunába esett emberek mentése során a magyar hajósoknak súlyos döntést kellett hozniuk arról, hogy kit mentsenek meg.

Másodpercről másodpercre bemutatják a május 29-én este a Margit hídnál történteket a sértetti képviselőknek eddig átadott nyomozati iratok: a ­Hableány sétahajót hullámsírba küldő Viking Si­gynen lefolytatott nyolcórás szemle jegyzőkönyvei mellett a katasztrófa hét dél-koreai túlélője, valamint a 46 fős személyzet – köztük kilencen szolgáltak hajózóként a tragédia idején – vallomása, továbbá a 184 utas meghallgatásának jegyzőkönyvei, valamint a szállodahajó feketedobozának adatai, köztük a kormányállás hangfelvételei.

A Hableány tulajdonosa és üzemeltetője, a Panoráma Deck Kft. sértetti képviselője, Sógor Zsolt a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy álláspontja szerint a segítségnyújtás elmulasztása is felmerül a Viking Sigyn és esetleg a nyomába érkező testvérhajó, a Viking Ingi személyzete esetében, mivel több embert is élve menthettek volna meg, ha ők is azonnal cselekednek. Az ügyvéd emlékeztetett: a Panoráma Deck két másik hajója száz méterre tartózkodott a tragédia helyszínétől, és azonnal megkezdte a vízbe esettek kimentését.

Az egyik hajójuk személyzete két vízbe esettet is elfogott csáklyákkal, illetve mentőöveket dobtak a folyóban sodródóknak. Azonban nehéz döntést is kellett hozniuk, egyszerre csak egy embert tudtak kiemelni, közben a másikat elvitte az áradó Duna.

A Hableány május 29-én nem sokkal 21 óra után süllyedt el. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet utazott. A tragédiát heten élték túl, két személy holttestét továbbra is keresik.

Korábban szintén drámai információk láttak napvilágot a hajóbalesetről:

  • Iszonyatos erővel szívta le a víz a Duna mélyére a Hableány utasait. Az utasok látták a Viking Sigynt, a szállodahajó kapitánya viszont a Hableányt nem. Szívszorító információk derültek ki a túlélők vallomásaiból.
  • Ők mondták el azt is, hogy két nagy lökést éreztek, de a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe.
  • Videófelvétel tanúsítja, ahogyan a Hableány sétahajón utazók integetnek a Vikingnek, hogy ne ütközzön beléjük.
  • A szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy maga alá gyűrte a Hableányt. Az ukrán kapitánynak csak később szólt valaki, hogy „elütött egy hajót″, az ütközés után ő mégsem állt meg.

Minden hírünk a témában ITT.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018