eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Drámai pillanatok a Viking Sigyn kormányállásából - hangfelvételek

A szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő tömegkatasztrófa pillanataiban történt.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatóak a kétségbeesett mondatok. A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza - írta a Blikk.

A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt.

Közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!”

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Gulyás Krisztián, a sétahajó áldozattá vált kapitányát képviselő ügyvéd az Indexnek elmondta: a hangfelvételek alapján a hajó vészjelzője az ütközés előtt másfél perccel vészjelzést adott le a veszélyesen közel lévő Hableány miatt. A fülsiketítő hangra nem reagált senki, vélhetően valaki kikapcsolta a vészjelzőt, amit ebben az állásban találtak a rendőrök, amikor a Sigyn végül nyolcszáz méterre a tragédia helyszínétől megállt és kikötött.

Korábban más drámai információk is napvilágot láttak a hajóbalesetről:

  • Iszonyatos erővel szívta le a víz a Duna mélyére a Hableány utasait. Az utasok látták a Viking Sigynt, a szállodahajó kapitánya viszont a Hableányt nem. Szívszorító információk derültek ki a túlélők vallomásaiból.
  • Ők mondták el azt is, hogy két nagy lökést éreztek, de a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe.
  • Videófelvétel tanúsítja, ahogyan a Hableány sétahajón utazók integetnek a Vikingnek, hogy ne ütközzön beléjük.
  • A szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy maga alá gyűrte a Hableányt. Az ukrán kapitánynak csak később szólt valaki, hogy „elütött egy hajót″, az ütközés után ő mégsem állt meg.

A Hableány május 29-én nem sokkal 21 óra után süllyedt el. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet utazott. A tragédiát heten élték túl, két személy holttestét továbbra is keresik.

Minden hírünk a témában ITT.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×