eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 24-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Hajóbaleset: szarvashibát követtek el a nyomozók egy ügyvéd szerint

A Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd szerint lehetséges, hogy a Viking szállodahajó kapitánya a kötelező segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsítható lesz. Magyar György az InfoRádiónak elmondta: a hatóságok informatikai, nautikai, hidrológiai, műszaki és orvos szakértőket rendeltek ki az ügyben, de az első vizsgálatok eredményét nem adták ki a sértettek hozzátartozóinak. Az ügyvéd tartja magát ahhoz, hogy nagy hiba volt elengedni a Vikinget a baleset után.

A nyomozóhatóság kellő merevséggel tekinti a megkereséseket, nem ad a kezünkbe semmit, csak azt mondja, hogy megfontolják. Pedig a büntetőeljárási törvény egyértelművé teszi, hogy a sértett és a sértetti hozzátartozó jogosult a szakvéleményeket megkapni és megtekinteni. Ennek ellenére egyet sem kaptunk, csak ígéretek vannak – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd.

Magyar György kiemelte: egy átirat érkezett, amelyben felsorolják, hogy eddig milyen szakértőket rendeltek ki és a szakértői bizonyítás milyen szakaszban van. Ebből kiderül, hogy informatikus és nautikai szakértő is dolgozik az ügyön, vizsgálják az orvosi oldalt, a hidrológiát, a műszaki részt és a videótechnikát.

Ez a tájékoztatás nem elégséges és nem megnyugtató

– emelte ki.

Az ügyvéd szerint a magyar nyomozóhatóságok szarvashibája, hogy elengedték a Vikinget, a corpus delictit, már világskandallummá vált. Valakik felelnek azért, hogy ez a hajó elment, nemcsak a szó szoros, hanem átvitt értelmében is – tette hozzá.

Sajtóhírek és más nyilatkozatok alapján nemzetközi nyomozóhatóságok is bekapcsolódtak a vizsgálatba, és volt olyan értesülés is, hogy a Viking kapitánya akár ittas is lehetett. Magyar György azt mondta: nem tudja cáfolni ezeket az információkat.

„Ilyenkor mindenki többet tud a kelleténél” - jelezte az ügyvéd, aki pont ezért háborodik fel. Magyar György kiemelte:

a közvéleményt meg kell nyugtatni egy objektív és tisztességes szakmai vizsgálattal. Nem szabad engedni a mendemondáknak és feltételezéseknek.

„Ki kell vizsgálni és elmondani, hogy felel-e a hajóskapitány és miért, működött-e a hajón a navigáció, pezsgőzött-e vagy sem. Ezekre a kérdésekre a rendőrségnek kell a szükséges tájékoztatást megadni” - fejtette ki.

Az ügyvéd szerint nem veszélyezteti a büntetőeljárás sikerét, ha információkat adnak át. A vádlott és védője több információhoz jut, mert a törvény ezt előírja. A sértetti hozzátartozók kevesebb információhoz jutnak, és ezzel nem szabad visszaélni – emlékeztetett.

Nem az veszélyezteti az eljárás sikerét, ha a sértetti hozzátartozók megtudják, hogy milyen szakértői vélemények születnek, hanem az, ha a legfontosabb nyomokat viselő hajót elengedik és nem foglalják le – hangsúlyozta az ügyvéd, aki szerint rengeteg tisztázni való van.

A hajókatasztrófáról szóló további híreket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×