INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

hableány

hajóbaleset

viking

jurij c.

Bóják a Kitűző V. hajó fedélzetén a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Dunán, a Margit hídnál 2019. június 5-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában; ha bebizonyosodik, hogy a június 5-én délután a Dunából előkerült kettő is a hajóbaleset áldozatáé, akkor még 13 embert kell keresni.

Szelfizgethetett az ütközéskor a Viking-kapitány

Infostart

Ez sok mindent megmagyarázna a Hableány-tragédiával kapcsolatban, például azt is, miért dolgozik az ügyön szemészorvos is. Jurij C. 2-8 évet kaphat.

Több, névtelenséget kérő forrás megerősítette a Magyar Nemzetnek, hogy bár a Viking Sigyn szállodahajó azonnal visszatolatott a helyszínre a balesetet követően - amint ez egy pesti kamerafelvételen látszik is -, utána mégis távozott a helyszínről.

A lap forrásai szerint a Viking-utasok a kiérkező rendőröknek tolmács segítségével elmondták, hogy

az ütközést észlelve kiabálni kezdtek, hogy baleset történt, s ezt hallotta meg a kapitány, aki az utasoktól kérdezgette, hogy mi történt. Ezután tolattak vissza,

majd néhány másodperc után elhajóztak a Dunán felfelé. Amennyiben ez így történt, akkor

a kapitány egyáltalán nem látta a katasztrófát,

nem észlelte az ütközést.

A lap kereste Jurij C. Viking-kapitány védőjét, Tóth M. Gábort, de nem érte el, így nem tudni, a szemtanúk állítása igaz-e, miszerint az ütközés pillanatában éppen szelfizgetett utasai egyikével. (Ezeket a fotókat törölhette azonnal a kapitány a lap következtetése szerint. Innen válik érthetővé a szemészorvos kirendelése, aki azt vizsgálhatja, a kormányállásból látnia kellett-e a Hableányt.)

Jurij C. 2-8 évet kaphat a Btk. szerint - írja a lap. Ám amennyiben szándékos bűncselekmény, cserbenhagyás is a gyanúsítás, majd a vád közé kerülne, halmazati büntetést szab ki a bíróság.

A május 29-ei balesetben a Hableány legalább 23 koreai utasa és 2 fős magyar személyzete lelte halálát a Margit hídnál, 7 embert kimentettek, 3 koreai turistát eltűntként tartanak nyilván.

A tragédiával kapcsolatos valamennyi hírünk ITT olvasható.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018