eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Diákokhoz beszél egy tanárnő a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Matekérettségi: sokat kellett dolgozni a jó jegyért

Összetettsége miatt az átlagosnál nehezebb volt az idei középszintű matematika érettségi – vélekedett az InfoRádiónak a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál szerint az emelt szintű vizsga első része könnyebben megoldható, második része pedig összetett gondolkodást igénylő feladatokat tartalmazott.

Az első rész alapvető információkat, definíciókat, összefüggéseket kér számon – mondta a Veres Pál. Ezek között volt másodfokú egyenlet megoldása, arányosítási feladat, százalékszámítás is szerepelt, és az alapvető halmazműveletekről is számot kellett adniuk a vizsgázóknak. Gráfos és egyszerű kombinatorikai feladat is volt a vizsgán, illetve a diákok által kevésbé kedvelt vektorműveleteket is számon kérték – fejtette ki.

Mindezek mellett egy könnyen teljesíthető számelméleti feladatot is meg kellett oldani, valamint a trigonometriai és a koordinátageometriai tudásra is szükség volt. Végül egy mértani sorozattal kapcsolatos feladat várt a diákokra, ami a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója szerint általános iskolai nyolcadikos szint, és egy statisztikai feladatot kellett még megoldani.

Az első rész olyan témákra, definíciókra, összefüggésekre kérdezett rá, amelyeket illik tudnia egy érettségizőnek

– emelte ki a szaktanár.

Veres Pál szerint a második rész A részében lévő első három feladat olyan volt, amit sokszor gyakoroltatnak a diákokkal, sok feladatgyűjteményben szerepel.

A B részben lévő feladatok viszont hosszú szövegűek és összetettebbek, ezek a legnehezebbek, mert több pontot is érnek. Ebben a részben az a fontos, hogy magabiztos legyen a matematikai szövegértés.

Az idei feladatsor az átlagosnál kicsit nehezebb volt,

de ez az összetettségben rejlett, valamint abban, hogy sokat kellett dolgozni a magasabb pontszámért, a jobb osztályzatért – vélekedett a matematikatanár.

Veres Pál szerint az emelt szintű érettségi első négy feladata – benne geometriai jellegű feladat, sorozatos egy kis csavarral, exponenciális és gyökös egyenlet, illetve kombinatorika – teljesíthető volt. A következő ötből négyet kellett teljesíteni, s ezek már összetettebbek gondolkodást igényeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×