eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szakértő: érdekes témák az érettségin

A többi között a játék fogalmáról szóló szócikket, egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-verset kaptak a diákok a középszintű magyar érettségin. Ezen kívül érvelniük is kellett a maturálóknak.

Arató László szerint a legjobb feladat az volt, amelyben az idegen nyelvű filmek feliratozása vagy szinkronizálása mellett kellett érvelni, illetve a jegyzőnek szánt hivatalos levelet kellett írni. Érdekesek a témák és jók az instrukciók – tette hozzá az InfoRádiónak a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

A szakértő a szövegértési feladatban ugyanakkor fedezett fel hibákat:

az első és a negyedik feladatban az instrukciók nem elég jók, az elsőből hiányzik egy instrukcióelem is.

A negyedikkel pedig az a probléma, hogy míg a rítust és a munkát ellentétbe lehet állítani a játékkal, addig az nem igaz, hogy előbbi kettőnek ne lenne időbeli meghatározottsága, így nem lehet a kategóriákat szembe állítani egymással.

A műelemző feladatok szerencsések: az elemzési szempontok is jól lettek kiválasztva. Mándy Iván novellájánál az anya-gyermek viszonyt és annak társadalmi kellett vizsgálni. Ezt a művet nem ismerték a vizsgázók, és ez jól is van így, hiszen

azt is érdemes felmérni, képes-e értelmezni egy eddig nem ismert szöveget.

József Attilától a Kertész leszek, Radnóti Miklóstól pedig az Istenhegyi kert szerepelt a feladatlapon. Arató László szerint a kezdeti lelkesedés mellett, miszerint két ismert költőről van szó, frusztrációt okozhat, ha az érettségiző úgy éli meg, hogy nem rég találkozott a versekkel, ezért ismernie kéne őket, mégsem emlékszik mindenre.

Minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból, és ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani.

Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×