INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

érettségi

magyar

irodalom

vizsga

arató lászló

Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.

Szakértő: érdekes témák az érettségin

A többi között a játék fogalmáról szóló szócikket, egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-verset kaptak a diákok a középszintű magyar érettségin. Ezen kívül érvelniük is kellett a maturálóknak.

Arató László szerint a legjobb feladat az volt, amelyben az idegen nyelvű filmek feliratozása vagy szinkronizálása mellett kellett érvelni, illetve a jegyzőnek szánt hivatalos levelet kellett írni. Érdekesek a témák és jók az instrukciók – tette hozzá az InfoRádiónak a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

A szakértő a szövegértési feladatban ugyanakkor fedezett fel hibákat:

az első és a negyedik feladatban az instrukciók nem elég jók, az elsőből hiányzik egy instrukcióelem is.

A negyedikkel pedig az a probléma, hogy míg a rítust és a munkát ellentétbe lehet állítani a játékkal, addig az nem igaz, hogy előbbi kettőnek ne lenne időbeli meghatározottsága, így nem lehet a kategóriákat szembe állítani egymással.

A műelemző feladatok szerencsések: az elemzési szempontok is jól lettek kiválasztva. Mándy Iván novellájánál az anya-gyermek viszonyt és annak társadalmi kellett vizsgálni. Ezt a művet nem ismerték a vizsgázók, és ez jól is van így, hiszen

azt is érdemes felmérni, képes-e értelmezni egy eddig nem ismert szöveget.

József Attilától a Kertész leszek, Radnóti Miklóstól pedig az Istenhegyi kert szerepelt a feladatlapon. Arató László szerint a kezdeti lelkesedés mellett, miszerint két ismert költőről van szó, frusztrációt okozhat, ha az érettségiző úgy éli meg, hogy nem rég találkozott a versekkel, ezért ismernie kéne őket, mégsem emlékszik mindenre.

Minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból, és ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani.

Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgákat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Szakértő: voltak hibák az érettségiben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018