eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy szakápoló a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szakértő: szükségessé vált egy teljesen új kórháztörvény

Új helyzet jöhet az egészségügyben, mivel a következő években jelentősebb kormányzati beavatkozás várható - véli Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Az egészségügyben közelgő, markáns kormányzati változtatásokról sok szakemberétől igen eltérő véleménye van Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásznak.

"Új helyzet van az egészségügyben, intézkedéscsomag lát nemsokára napvilágot" - vetítette előre Sinkó Eszter, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium versenyképességi programja olyan súlyú kérdésekkel is foglalkozik, hogy az egészségügyi szolgáltatások ma nincsenek rendes költségen finanszírozva, és ezen alapvetően változtatni kell.

"Ez azt jelenti, hogy

muszáj az egészségügyi finanszírozáson olyan mértékben változtatni, hogy ez a közfinanszírozás mértékének a javulását is kell, hogy jelentse.

Nem tudom, hogy a kormányzat idáig eljut-e" - húzta alá.

Szerinte az is biztos, hogy az ágazat különböző szereplőinek egymáshoz való viszonyát meg kell változtatni. "Arra gondolok, hogy a kórház és az alapellátás egymáshoz való súlyát újra kell rendezni.

Egy kórháztörvényt mindenképpen megérne a mai helyzet,

hiszen azzal, hogy költségvetési gazdálkodó intézményként vannak jelen a rendszerben, rengeteg üzemgazdasági veszteséget kell, hogy elszenvedjenek."

Magukkal a kórházakkal kapcsolatban is szerinte nagyon sok kérdés felmerül: "Például az orvosok foglalkoztatási kérdésköre; hogy milyen módon rendezzék a motiváció elszámolását, egyáltalán a kórházak tudjanak ezzel kapcsolatosan alapokat képezni. Mert

az nem normális, hogy ha egy intézményben az eszközök cseréjére még 1 százalék sem áll rendelkezésre egy kórház büzdséjén belül.

Ezekkel szisztematikusan kell foglalkozni. Ezen kívül nagyobb mozgástér kell a kórházigazgatóknak, hiszen lelassítja a folyamatokat, hogy annyi mindenért a fenntartóhoz kell fordulni és várni az engedélyükre" - hangoztatta Sinkó Eszter.

Közben úgy tűnik, a kórházak nem megfelelő gazdálkodása miatt épp hogy nagyobb rálátást szeretne az állam. Erről Sinkó azt mondta: "Értem én, hogy a kórházak nem tartják be az utolsó betűt is, ami a gazdálkodási szabályzatokban benne van, de ha arra gondolok, hogy a kórházak mennyire nem tartják be a szakmai irányelveket, és hogy a szakfelügyeleti rendszer mennyire nem működik, az sokkal súlyosabb probléma, mint hogy valamely szabályzat hiányzik vagy sem. Arról van szó, hogy

ma teljesen kontroll nélküli folyamat az, hogy a kórházak milyen minőségben látják el a betegeket - én erre áldoznék energiát és figyelmet."
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×