eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Benedek Zsolt (j) és Tóth Márk András, a 14. évfolyam duális képzésén résztvevő hallgatók a csepeli oktató laboratóriumban a hibrid autó vezérlésével ismerkednek. A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum finanszírozásából a közelmúltban egy hibrid autó tanműhelyt és oktató laboratóriumot alakítottak ki a  BGÉSZC Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumában. A tanulók szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg a hibrid alternatív autó működésével és annak a technológiájával. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Részletek a szakképzési rendszer átalakításáról

Megújul a szakképzés rendszere. Az erről szóló stratégia alapján technikumokat hoznának létre, tanműhelyeket alakítanának ki, és biztosítanák a szakmai tanárok utánpótlását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai a Szakképzés 4.0 nevű stratégiában foglalták össze a rendszer megújításáról szóló javaslataikat, amelyeket a kormány párt hete elfogadott. Az átalakulás egyik legfontosabb része az lesz, hogy a szakgimnázium négy plusz egy éves képzése helyett létrejön az ötéves technikum – tájékoztatott Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A négy közismereti tantárgy mellett ötödik érettségi tárgy a szakmai vizsga lenne.

A technikum végén valamilyen technikusi végzettséget szerezhetne a diák, és egy jó eredménnyel letett vizsga egyenes út lehetne a szakirányú felsőoktatásba – fejtette ki.

A duális képzések megalapozásához tanműhelyeket alakítanának ki – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Fontosnak tartják a szakképzési tanárok utánpótlását is. Ennek egyik része, hogy a piaci szereplők is oktathatnak majd szakképzési intézményekben, illetve a tanárok is járhatnak továbbképzésre gazdasági társaságokhoz. Mint Pölöskei Gáborné elmondta, speciális szakképzési minősítési rendszer kialakítása a cél, amellyel az anyagi megbecsülés is emelkedne.

A stratégia készítői egy, másfél hónap múlva benyújtanak a kormánynak egy cselekvési tervet.

Várhatóan 2020 szeptemberétől már az új rendszer szerint tanulhatnak a szakképzésben résztvevő diákok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×