eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tanúvédelemről hozott fontos határozatot az Alkotmánybíróság

Egy kartellügy nyomán vizsgálta az Ab a tanúvédelem különböző eljárásokra vonatkozó szabályait, mert most előfordulhat, hogy az egyik eljárás védett tanújának kilétére egy másik eljárásban fény derül.

A tanúvédelmi szabályozás kiegészítésére hívta fel a jogalkotót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatában. A tanúvédelem különböző eljárásokra vonatkozó szabályait egy kartellügy nyomán vizsgálta az Ab.

Kartellügyben versenyfelügyeleti eljárás, közigazgatási per, polgári per, a közbeszerzési kartellek esetén pedig büntetőper is folyhat. Ezekben az esetekben a bizonyítási eljárás szereplői szinte azonosak.

Előfordulhat olyan eset, hogy a versenyfelügyeleti eljárásban "védett tanú" kilétét más bírósági eljárásban felfedik.

Ez nemcsak a tanú személyére, hanem az eljárás egyéb résztvevőire is hátrányosan hathat - figyelmeztetett az Ab.

A határozatról szóló közleményében az Ab. kitér arra is, hogy a "védett tanú" eredetileg büntetőügyekben alkalmazott bizonyítási eszköz, amelyet - eltérő tartalommal - a közigazgatási eljárásokban is átvettek. A szabályozás a hatóság kötelezettségévé teszi a tanú indokolt kérelmére személyes adatainak zárt kezelését, ha valószínűsíti, hogy súlyos hátrány érheti a vallomástétel miatt.

  • Ilyen esetekben a versenyfelügyeleti eljárásban a tanú anonimmá válik,
  • az ügyfél és képviselője nem lehet jelen a meghallgatásán, kérdést közvetlenül nem intézhet hozzá.

Az Ab határozatában leszögezte: a tisztességes eljárás követelménye egyetlen hatósági eljárásban sem sérülhet, ugyanakkor ezekben eltérő lehet a pontos követelményrendszer.

Az Ab a konkrét üggyel kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, mert a jogalkotó nem szabályozta a tanúk zártan kezelt adatainak védelmét arra az esetre, ha különböző - büntető-, polgári, közigazgatási vagy versenyfelügyeleti - eljárási törvényeket kell egy ügyben alkalmazni.

Az Ab felhívta a jogalkotót, hogy a tanúk zártan kezelt adatainak védelmét különböző eljárások esetén is megfelelően szabályozza, és jogalkotói feladatának ez év december 31-éig tegyen eleget.

A határozathoz a tizenötből öt alkotmánybíró - Czine Ágnes, Dienes-Oehm Egon, Schanda Balázs, Stumpf István és Szívós Mária - csatolt különvéleményt.

A határozat teljes szövege elérhető az Ab honlapján.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×