eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem és a rendőrség

Bár egyes pirotechnikai eszközök szilveszterkor legálisan használhatók, ennek ellenére nem veszélytelenek: évente legalább 20-30 tűzeset keletkezik az év végi tűzijátékok miatt.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni. Felhasználni ezeket viszont csakis az év utolsó napján, este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad.

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a pirotechnikai eszközök védelmi távolságára is figyelmeztet, és hangsúlyozza, hogy tömegben használni ezeket baleset- és tűzveszélyes. Minden, legális helyen vásárolt pirotechnikai eszköz dobozában kell lennie magyar nyelvű használati útmutatónak, amelyben szerepel az a távolság, amennyivel távolabb kell tartózkodni a kelléktől működés közben.

A legális használat időintervallumában Budapesten több politikai utcai demonstráció is lesz, azokon is be kell tartani a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó előírásokat – hangsúlyozta a tűzoltó őrnagy. Ha valaki behajít a tömegbe egy ilyen terméket, az baleset- és tűzveszélyes.

A tűzijáték azonban nem tévesztendő össze a petárdával. Utóbbi ugyanis nem legális.

A legális pirotechnikai eszközöket sem szabad birtokolni január 1-je után – figyelmeztet a katasztrófavédelem szóvivője. A fel nem használt tűzijátékokat január elseje után az árusítóhelyekre vissza kell vinni.

A rendőrség is arra hívja fel a figyelmet, hogy magánszemélynek tilos petárdát és a 4. pirotechnikai osztályba tartozó bombát birtokolnia és felhasználnia. Kizárólag a 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök felhasználása lehetséges december 31-én 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között.

A rendőrség a pirotechnikai termékek biztonságos használata érdekében az alábbiakat javasolja:

  • Tűzijátékot kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! A szabálytalan árusítás bevizsgálatlan, hibás árukat rejthet, ami balesetveszélyes lehet.
  • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
  • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
  • Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
  • Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.
  • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
  • Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
  • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
  • A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
  • A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
  • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
  • A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
  • Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.
  • Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!
  • A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadban lévő állatokat!
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×